Naiset paiskivat loppuvuoden palkatta – avuksi palkkaeroihin ehdotetaan palkkojen julkistamista

Naisen euro on yhä vähemmän 18:32

Tästä päivästä vuoden loppuun naiset tekisivät töitä palkatta, jos miesten ja naisten välinen palkkaero ei jakautuisi tasaisesti koko vuodelle.

– Konkreettisesti naisen euro ei ole yhtä suuri kun miehen. Tästä eteenpäin nainen paiskii töitä ilman palkkaa, STTK:n lakimies Anja Lahermaa kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä.

Naisten palkka Suomessa on keskimäärin 83,3 prosenttia miesten palkasta. Viime vuonna osuus oli hieman suurempi, 83,4 prosenttia.

Syitä palkkaeroon on useita. Miesvaltaisten alojen töitä on arvostettu perinteisesti enemmän, joten niistä on maksettu myös suurempaa palkkaa. Lisäksi naiset ovat miehiä enemmän perhevapailla, vaikka osallistuvat työelämään muuten samassa suhteessa. Naiset myös tekevät enemmän palkattomia kotitaloustöitä kuin miehet.

Huomenta Suomessa haastatellun tutkija Milja Saaren mukaan palkkaerojen pienentäminen vaatii poliittista tahtoa ja konkreettisia toimia.

Samasta työstä voidaan maksaa eri palkkaa

Palkkaerot eivät liity vain naisten ja miesten jakautumiseen eri aloille. Esimerkiksi toimihenkilötyössä miesten ja naisten palkkaero on noin kuusi prosenttia. Samasta työstä ei tämän perusteella saada samaa palkkaa.

Palkkaerojen taustalla on yritysten sisälläkin tapahtuva sukupuolittunut työnjako, naisten suurimmaksi osaksi kantama hoivavastuu kotona, naisten urakehitystä rajoittava lasikatto sekä sukupuoleen perustuva syrjintä. Ratkaisuksi Huomenta Suomen lähetyksessä tarjotaan työehtosopimuksia, sääntelyä sekä oikeuskeinoja.

Jonkin verran voi myös vaikuttaa, että naiset eivät miesten tapaan osaa vaatia parempaa palkkaa. Haastateltavien mukaan taustalla on myös stereotyyppisiä näkemyksiä siitä, että naiselle tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille.

Palkkaerot näkyviin julkistamalla palkat 8:01

Palkkatietojen julkistaminen auttaisi

Haastateltavat painottavat, että keskeistä on se, että työstä tulee maksaa palkkaa sen vaativuuden mukaan. Jos työ on samanarvoista työn vaativuuden mukaan, kuuluu siitä myös maksaa samaa palkkaa. Sen jälkeen voidaan arvioida työntekijöiden henkilökohtaista suoriutumista työssään, esimerkiksi parempaa tulosta. Haastateltavien mukaan kuitenkin on tärkeää, että myös tulospalkkiot ja vastaavat toimivat tasa-arvoisesti.

– Henkilökohtaisen palkkauksen perusteiden on oltava läpinäkyviä, ja ihmisten nähtävissä on oltava, miten omaan palkkaansa voi vaikuttaa, Lahermaa toteaa.

Palkkaeroja on kuitenkin tänä päivänä vaikea tarkastella, sillä omasta palkkatasosta ei ole tapana Suomessa puhua. STTK onkin esittänyt palkkatietojen julkistamista niin, että esimerkiksi luottamusmiehet voisivat tarkastella työntekijöiden palkkoja niin tarkasti, että mahdolliset perusteettomat palkkaerot huomattaisiin.

– Niin kauan kuin ei tiedetä mitä ansaitaan, palkkaeroja on vaikea tarkkailla, Lahermaa sanoo.

Suomessa jotkin yritykset ovat omaehtoisesti avanneet palkkatietojaan. Saksassa suurimmat yritykset on velvoitettu avaamaan palkkatietonsa anonyymisti.

Lue myös:

    Uusimmat