Mainos

Haluaisitko tietää työkaverisi palkan? SAK: Avoimuus paljastaisi perusteettomat palkkaerot – työnantajat tyrmäävät idean

8:38
Videolla Mironen kertoo, että tasa-arvovaltuutetun mukaan työpaikkojen nykyiset tasa-arvosuunnitelmat ja palkkakartoitukset eivät auta asiattomien palkkaerojen löytämisessä.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK toivoo, että jatkossa palkkatiedot avattaisiin työpaikoilla työskentelevien kesken. Tällä toivotaan selviävän palkkojen asiattomat erot ja auttavan ihmisiä hahmottamaan, mistä kunkin palkka koostuu.

SAK:n asiantuntija Anne Mirosen mukaan suomalaisille palkkatiedot ovat merkittävä tabu. Hänen mukaansa työpaikkojen luottamusmiehet kannattavat palkkatietojen avaamista juuri siksi, että he ovat tietoisia työpaikkojen palkkausjärjestelmän tilanteesta ja sen korjaamista vaativista seikoista.

– Mutta koska palkkatiedot ovat niin piilossa, ei perusteettomiin tietoihin päästä käsiksi, hän toteaa.

Hänen mukaansa ongelma onkin juuri siinä, että nykyinen palkkasyrjintää ehkäisevä lainsäädäntö vaatii toimenpiteitä varten epäilyä syrjinnästä. Epäilyä ei kuitenkaan pääse syntymään, kun ihmiset eivät edes tiedä toistensa palkkoja.

"Yksityisyydensuojaan ei pidä heppoisin perustein puuttua"

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n asiantuntija Katja Leppänen ei jaa SAK:n näkemyksiä. Hänestä tasa-arvolaissa on jo nyt riittävät keinot palkkasyrjintätilanteisiin puuttumiseksi. Yritykset tekevät sen nojalla palkkakartoituksia, ja jos jollakin on epäily palkkasyrjinnästä, hän voi pyytää tasa-arvovaltuutettua selvittämään asian.

Hän on myös huolissaan, puututaanko ihmisten yksityisoikeuksiin, jos työntekijät saavat tietää toisensa palkat.

– Palkkasyrjintä ei ole ok, mutta siihen on jo keinot puuttua. Yksityisyydensuojaan ei pidä heppoisin perustein puuttua. Pitää käyttää lievempiä keinoja, hän vaatii.

SAK:n Mirosesta nykyinen järjestelmä on nykyisellään hirveän monimutkainen ja byrokraattinen, joka ei tue oikeudenmukaisuuden lisääntymistä työpaikalla palkkojen ja palkitsemisten suhteen. Hän toteaa myös, että yrityksissä, joissa ollaan itsenäisesti päätetty palkkatietojen avaamisesta, työntekijät ovat tyytyväisempiä ja sitoutuneempia työhönsä.

Videolla Mironen myös kertoo, että tasa-arvovaltuutetun mukaan työpaikkojen nykyiset tasa-arvosuunnitelmat ja palkkakartoitukset eivät auta asiattomien palkkaerojen löytämisessä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja