Mainos

Kenttäklinikka pääsi perille Sri Lankaan

Kenttäklinikan henkilökuntaa ja varusteita kuljettanut lentokone laskeutui iltapäivällä Sri Lankan pääkaupungin Colombon lentokentälle.

Suomen Punainen Risti on lähettänyt kenttäklinikan Sri Lankaan auttamaan hyökyaallosta kärsineitä paikallisia asukkaita. Lisäksi SPR on lähettänyt Thaimaahan lääkintäryhmän, joka keskittyy lähinnä loukkaantuneiden suomalaisten hoitamiseen. Molemmät pääsivät perille tänään.

Norjan ja Ranskan Punaiset Ristit lähettävät nekin Sri Lankaan kenttäklinikan. SPR:n kansainvälisen avun päällikön Kalle Löövin mukaan vasta paikan päällä selvitetään, millä paikkakunnalla kukin klinikka ryhtyy työskentelemään.

Suomesta on lähtenyt klinikan mukana 15 henkilöä: lääkäri, kuusi sairaanhoitajaa sekä teknistä henkilökuntaa, joka pystyttää klinikan käyttökuntoon. Klinikka pystyy tarjoamaan vastaavaa hoitoa kuin suomalainen terveyskeskus.

- Normaaleja kolhuja voidaan hoitaa, mutta leikkausta tarvitsevat ohjataan paikalliseen sairaalaan, Löövi kertoo.

Klinikalla pystytään tarvittaessa hoitamaan myös synnytyksiä. Thaimaahan lähetetyn lääkintäryhmän tehtävänä on auttaa lähinnä loukkaantuneita suomalaisturisteja toipumaan ja kotimatkalle. Samalla yritetään tehdä varsinaisiin sairaaloihin tilaa hoitoa tarvitseville paikallisille asukkaille.

Lähtö oli tosi nopea

Sri Lankaan lähetetyn kenttäklinikan henkilökuntaa ja varusteita kuljettanut lentokone laskeutui tänään maan pääkaupungin Colombon kentälle noin kello 18.30 paikallista aikaa eli kello 14.30 Suomen aikaa. Kenttäklinikka henkilökuntineen lastattiin Finnairin lentokoneeseen, joka lähti katastrofialueelle evakuoimaan suomalaisturisteja. Kone pääsi matkaan Helsinki-Vantaan lentokentältä noin kello neljä viime yönä.

- Lähtö oli nopea, ihmiset lähtivät kotoa iltaseitsemältä. Osa heistä tuli suoraan töistä ja käväisi kotona pakkaamassa laukkunsa, kertoo SPR:n viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

Klinikan varustus koottiin SPR:n keskusvarastosta Tampereen Kalkusta ja kuljetettiin rekkalastina lentokentälle. Edellisen kerran SPR lähetti kenttäsairaalan noin vuosi sitten Iranin Bamiin, jossa tapaninpäivänä 2003 tapahtunut maanjäristys surmasi yli 30 000 ihmistä. Tuolloin matkaan lähti noin 150-200 potilaan kenttäsairaala, eli nyt Sri Lankaan lähetetty klinikka on selvästi pienempi yksikkö.

Rahoitusta keräyksellä

Löövin mukaan klinikan henkilökunta on tässä vaiheessa pestattu kuukaudeksi. Jos rahoitus saadaan kuntoon, klinikkaa on tarkoitus ylläpitää suomalaisvoimin noin kolme kuukautta.

- Siihen tarvitaan noin 200 000-300 000 euroa lisää. Pyrimme saamaan summan kokoon kansalaiskeräyksellä. Tulossa on vielä niin paljon jälleenrakennustarvetta, että valtiollinen rahoitus tulee loppumaan kesken, Löövi rvioi.

Löövin mukaan tässä vaiheessa on vielä epävarmaa, miten paljon paikallista henkilökuntaa klinikalle palkataan ja miten suureksi yksikkö sitä kautta kasvaa. Perinteisesti SPR:n kenttäsairaalat on suomalaisten lähtiessä luovutettu paikallisten viranomaisten vastuulle ja osaksi paikallista terveydenhoitoa. Yksi SPR:n työntekijä on Intian Channaissa arviointiryhmän äsenenä, mutta Indonesiaan ei Löövin mukaan aiota lähettää suomalaisia. Sen sijaan aineellista apua SPR on varautunut antamaan.

- Osallistumme sen mukaan kuin tarkempia avunpyyntöjä tulee. Tarvikkeita pyritään mahdollisimman paljon ostamaan alueelta, Löövi kertoo.

(MTV3-STT)

Kenttäklinikka lähti matkaan heti aamutuimaan.

(Huomenta Suomen erikoislähetys 28.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.