Kenian hallitus syyttää oppositiota kansanmurhasta

Väkivallan uhreiksi ovat joutuneet useimmin kikujut, joihin kuuluu myös uudelle virkakaudelle valittu presidentti Mwai Kibaki.

Kenian johto leimaa presidentinvaaleja seuranneet väkivaltaisuudet opposition masinoimaksi kansanmurhaksi.

Yli 300 ihmistä on kuollut sunnuntaina alkaneissa väkivaltaisuuksissa ja poliisin ja avustusjärjestöjen mukaan jopa runsaat 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan levottomuuksien vuoksi.

Hallituksen ministerit syyttävät vaalit hävinneen Raila Odingan ODM-oppositioliikettä etnisten puhdistusten suunnittelusta ja rahoittamisesta.

- On yhä selvemmin nähtävissä, että näitä hyvin järjestäytyneitä kansanmurhatoimia ja etnisiä puhdistuksia valmisteltiin ja rahoitettiin ODM:n johdon toimesta jo ennen vaaleja, sanottiin ministeri Kiwutha Kibwanan lukemassa lausunnossa.

Väkivallan uhreiksi ovat joutuneet useimmin kikujut, joihin kuuluu myös uudelle virkakaudelle valittu presidentti Mwai Kibaki. Muun muassa eilen kirkkoon poltetut ihmiset olivat enimmäkseen kikujuja. Kirkon raunioista löydettiin kuolleina kolmisenkymmentä aikuista ja lasta.

ODM ei heti vastannut hallituksen syytöksiin, mutta luo-heimoon kuuluvan Odingan tukijat ovat jo aiemmin esittäneet samantapaisia syytöksiä hallitusta ja Kenian poliisivoimia vastaan.

Afrikan unioni välittäjäksi

Afrikan unioni ilmoitti ryhtyvänsä Kansainyhteisön kanssa välittäjäksi Kenian kriisissä. Unionin puheenjohtajana toimivan Ghanan presidentin John Kufuorin oli määrä matkustaa paikan päälle vielä keskiviikkona.

Hänen on tarkoitus tavata sekä Kibaki että Odinga. Myös Yhdysvallat ja Britannia ovat vedonneet osapuoliin väkivaltaisuuksien päättämiseksi.

Uusia levottomuuksia pelätään puhkeavan huomenna, jos oppositio järjestää suunnittelemansa suurmielenosoituksen Nairobissa.

Vaalivoittajasta ei vieläkään tietoa

Kenian keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Samuel Kivuitu myönsi, ettei hänkään tiedä kuka viimeviikkoiset vaalit oikein voitti. Kivuitun mukaan Kibakin puolue painosti häntä julkistamaan tuloksen nopeasti vaalivilppiepäilyistä piittaamatta.

- En ole varma, voittiko Kibaki vaalit, Kivuitu myönsi kenialaisen The Standard -lehden haastattelussa.

Kivuitu julisti Kibakin voittajaksi sunnuntaina pitkittyneen ääntenlaskun jälkeen. Hän sanoi toivovansa, että kiista vietäisiin oikeuteen ja ratkaistaisiin nopeasti.

Suomalaiset rauhallisina

Kenian pääkaupungissa Nairobin kaduilla oli tänään suhteellisen rauhallista, mutta useimmat turistit pysyttelivät silti hotelleissaan. Niin teki suomalainen Lintusen perhe.

- Olimme suunnitelleet käyntiä Karen Blixenin talossa, kirahvikeskuksessa ja päivällistä Carnivore-ravintolassa, kertoi valokuvaaja Martti Lintunen uutistoimisto AFP:lle. Hotellin johtaja oli kuitenkin kehottanut heitä pysymään poissa kaduilta, ja perhe oli noudattanut neuvoa.

Martti Lintusta levottomuudet eivät pelottaneet. Hän sanoi tottuneensa niihin käynneillään Kongon demokraattisessa tasavallassa, Sudanissa, Mosambikissa sisällissodan aikana, Bosniassa ja Ranskassa vuoden 1968 mielenosoitusten aikaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat