Mainos

Kemin pakkolomautukset tuomitaan

Julkis- ja yksityisalojen toimiliitto muistuttaa, ettei kuntien massiivisilla pakkolomautuksilla olla aiemmin saatu edes tavoiteltuja säästöjä. Tehy tuomitsee kunnissa yleistyneen menettelyn, jossa alibudjetoimalla terveys- ja sosiaalimenot synnytetään muodollinen lomautusperuste.

Kemin kaupunginhallitus päätti eilisessä kokouksessaan lomauttaa lähes koko henkilöstönsä, 1200 työntekijää, kahdeksi viikoksi kaupungin talousvaikeuksien takia.

Edellisen kerran Kemi toteutti henkilöstönsä neljän viikon pakkolomautuksen vuonna 1998. Sekä Julkis- ja yksityisalojen toimiliitto että Tehy tuomitsevat Kemin kaupungin päätöksen.

Liitto varoittelee Kemin kaupunkia pakkolomautusten seurauksista

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto (Jyty) pitää Kemin kaupungin päätöstä henkilöstönsä pakkolomauttamisesta epäoikeudenmukaisena ja vääränä keinona kunnan taloustilanteen ratkaisemiseksi.

- Henkilöstön lomautukset ja mahdolliset lomarahan leikkaukset on ehdottomasti suljettava niiden keinojen ulkopuolelle, joilla pyritään oikaisemaan heikon talouden kuntien tilaa, sanoo Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Merja Ailus kannanotossaan.

Ailus varoittaa pakkolomauttamisen seurauksista ja vaikutuksista työntekijöiden työmotivaatioon. Hän kehottaa kuntapäättäjiä palauttamaan mieliin viime vuosikymmenen tapahtumat, jolloin kunnissa edellisen kerran talousongelmia pyrittiin ratkaisemaan massiivisilla lomautuksilla.

- Niistä ei jäänyt käteen mitään myönteistä, ei edes tavoiteltuja säästöjä, mutta palvelut heikkenivät ja lomautuskuntien maine meni. Lisäksi ne vaaransivat vakavalla tavalla palvelutason, Ailus muistuttaa.

Tehyn hallitus tuomitsee lomautukset hölmöläisten ratkaisuna

Tehyn hallitus vaatii Kemiä perumaan päätöksensä lomauttaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Tehy pitää Kemin kaupunginhallituksen lomautuspäätöstä hölmöläisten ratkaisuna. Kuntalaiset sairastavat lomautuksista huolimatta, joten jälkilaskusta tulee suuri.

Puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola muistuttaa, että lakisääteiset palvelut on kuntien tarjottava asukkailleen rahapulasta huolimatta. Hän toteaa, että monesta lomautuskunnasta on saatu kokemuksia, että suunnitellut säästöt uppoavat erikoissairaanhoidon lisääntyneisiin kuluihin.

Laitinen-Pesola pitää käsittämättömänä kunnanhallituksen uhkailua mahdollisista jatkolomautuksista, jos "tulosta ei synny tarpeeksi".

Tehy tuomitsee kunnissa yleistyneen menettelyn, jossa alibudjetoimalla terveys- ja sosiaalimenot synnytetään muodollinen lomautusperuste. Tällaiseen "pelaamiseen" on Tehyn hallituksen mielestä myös lääninhallitusten puututtava.

Tehy ry on maamme suurin koulutettua hoitohenkilöstöä edustava ammattijärjestö, johon kuuluu 124 000 jäsentä. 80 % jäsenistä työskentelee kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa. Tehy on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.