Mainos

Kemijärven uuden tehtaan tulo viivästynee

Liimapuutehtaan perustaminen Kemijärvelle saattaa lykkääntyä. Anaika Groupin tehtaan avaaminen uhkaa viivästyä, koska toimintansa lopettavan sellutehtaan tiloista on syntynyt kiistaa.

Kemijärven Massaliikkeen nostattama Biomassa Oy hamuaa tuotantoaan lopettelevan sellutehtaan tiloja.

Kaupungin tekemän pakkolunastusesityksen tuella se pyrkii sulkemaan ovet Anaika Groupilta, jolle Stora Enso on jo luvannut selluhallit liimapuutehtaan seiniksi. Anaikan mukaan kiista uhkaa lykätä jopa vuodella yrityksen sijoittumista Kemijärvelle.

Stora Enson sellutehtaalla pannaan viikonloppuna jarrut päälle. Tuotannon on määrä vaieta vappuun mennessä.

Hiljeneviin tiloihin haluavat käyvät sen sijaan yhä kovemmilla kierroksilla.

- Sellutehtaan alasajo on ohimenevää, ei mikään loppupiste. Meillä ei ole syytä viettää hartaushetkiä, sanoo Massaliikkeen puheenjohtaja Heikki Nivala.

Massaliike on nostanut valtikseen liukosellutehtaan ja sen taustayhtiön Biomassan. Viimeisiään vetelevä paperisellutehdas saataisiin kohtuullisin muutoksin tuottamaan raaka-ainetta muun muassa vaippojen ja kuitukankaiden valmistajille.

Noin 60 miljoonan lisäinvestoinnilla nousisi oheen etanolitislaamokin, joka istuisi Nivalan mukaan hyvin EU:n vaatimuksiin lisätä biopolttoaineiden käyttöä.

- Tehtaan otto liimapalkeille olisi haaskausta, hän vakuuttaa.

Lunastus tuomarina

Tehdastilojen tulevalle käytölle haetaan ratkaisua pakkolunastuksella, jota Kemijärven kaupunki on esittänyt valtioneuvostolle.

Hakemusta perustellaan yleisellä edulla.

Valtioneuvoston odotetaan ottavan jo lähipäivinä kantaa siihen, määrätäänkö sellutehdasalue toimenpidekieltoon. Varsinainen lunastusratkaisu kestänee sen sijaan vähintään kuukauden.

Anaikaa ei kaupungin toiminta miellytä.

- Kemijärvi on ainoa paikka, jossa meidät on lähtökohtaisesti ristiinnaulittu ennen kuin me olemme edes päässeet kertomaan itsestämme. Massaliikkeen toiminta yhden asian periaatteellisena yhteisönä on ymmärrettävää ja kunnioitettavaa. Mutta se on aika erikoista elinkeinopolitiikkaa, että kaupunki alkaa vetää prosessia, jonka tavoitteena on estää uusien työpaikkojen syntyminen ja siirtää omaisuusmassa toiselle yrittäjälle, Anaikan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Kilpeläinen huomauttaa.

Hän toivoo valtioneuvostolta pikaista ratkaisua. Sellutehtaan kuivatuskoneen purku olisi aloitettava mahdollisimman nopeasti, sillä rakennukseen on määrä sijoittaa liimapuutehtaan sormijatkos- ja liimauslinjat. Purkutyöstä vastaa Stora Enso.

Lapin lyhyt kesä

Anaika haluaisi aloittaa tehtaansa rakennustyöt viimeistään elokuussa, jotta pidemmät viiveet vältettäisiin. Kuivatuskoneen purun lasketaan kestävän jopa pari kuukautta.

- Jos tontilla ei päästä töihin suunnitelmien mukaan, käy helposti niin, että tulee jopa vuoden siirto. Lapin lyhyt kesä on rajallinen esimerkiksi maanrakennustöille, Kilpeläinen perustelee.

-Jos aletaan puhua vuoden tai vuosien viiveistä, niin maailma muuttuu. Meillä on selvitykset käynnissä vaihtoehtoisista paikoista. Kemijärvi on kuitenkin edelleen numero ykkönen.

Massaliike ei Nivalan mukaan aio järjestää mielenilmauksia sellutehtaan alasajon aikana.

- Sitä kuitenkin seurataan, ettei mitään särjetä. Toivottavasti Stora Enso oivaltaa, ettei väkivaltaista purkua aloiteta ennen valtioneuvoston käsittelyä, hän sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.