Mainos

Kemianteollisuuden lakkoillessa bensaa riittäisi huoltoasemilla viikoksi

Bensaa riittää huoltoasemilla ainakin viikoksi, vaikka peruskemian sekä öljy-, kaasu- ja petrokemianteollisuuden lakot alkaisivat huomenna kello 14. Myös diesel-polttoaineen on arveltu riittävän noin viikoksi. Mahdolliset jakelukatkokset bensan tarjonnassa ilmenisivät aluksi niillä huoltoasemilla, jotka tilaavat polttoaineen Fortumin jakelulähettämöiltä.

Kemianteollisuuden lakon piiriin kuuluvat Fortumin öljynjalostamot Porvoossa ja Naantalissa sekä niiden terminaalit eli autolähettämöt. Lakko ei kuitenkaan vaikuta talojen lämmitykseen, koska se ei koske lämmityskäyttöön tarvittavia polttoöljyjä, Fortum Oil and Gasin kotimaan tukkumyynnin johtaja Jouko Helin kertoo.

Ensi viikolla lakko aiheuttaisi jakelukatkoksia joillain Etelä-Suomen huoltoasemilla. Pohjois-Suomessa ja Pohjanmaalla bensatarjonta riittää pitempään, koska siellä on lakkoon kuulumattomia Fortumin rannikkovarastoja.
-Jos lakko alkaa, bensaa saa Etelä-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta myös ensi viikolla, mutta ei jokaiselta asemalta jokaisena päivänä. Toimitamme huoltoasemille bensaa tilausjärjestyksessä mahdollisuuksien mukaan, Neste markkinoinnin toimitusjohtaja Matti Peitso sanoo.

Lakko ei koske heti kaikkia huoltoasemia, koska osa öljy-yhtiöistä tuo polttoainetta suoraan maahan. Näiden yhtiöiden tuontivarastojen toiminta ei häiriinny kemianteollisuuden lakkojen vuoksi. Mahdolliset tukilakot voivat kuitenkin pysäyttää kuljetuksen ja jakelun.
-Esimerkiksi Teboil tuo itse Suomeen suurimman osan bensiinistä ja polttoöljyistä. Öljynjalostamoiden ongelmat eivät siis suoranaisesti vaikuta meihin. Tukilakot voivat kuitenkin pysäyttää bensan jakelun myös meillä, Teboilin huoltamo-osaston johtaja Heikki Lenkkeri kertoo.

Huoltamoilla varauduttu mahdolliseen lakkoon

Laki kieltää enenmmän bensan hamstraamisen

Huoltoasemilla on varauduttu lakon uhkaan täyttämällä bensasäiliöt.
-Suurimyyntisillä asemilla säiliöissä on bensaa kolmeksi päiväksi. Hiljaisemmilla asemilla varastot riittävät viikoksi. Lakon aikana Neste sulkisi tarvittaessa automaattiasemaketjun, jotta bensaa riittäisi miehitetyille asemille, Matti Peitso sanoo.

Jos lakko alkaa, jotkut autoilijat saattavat aloittaa bensan hamstraamisen. Laki asettaa kuitenkin rajoituksia bensan säilömiselle. Asuinhuoneistoissa sitä saa säilöä vain 25 litraa ja autotallissa 60 litraa. Lisäksi säilöminen on vaarallista, koska bensa voi räjähtää kaasuuntuessaan. Lentoyhtiöiden toimintaan kemianteollisuuden lakoilla ei olisi suurta vaikutusta, koska lentokoneet tankattaisiin ulkomailla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.