Mainos

Kemian Nobel saksalaiselle Gerhard Ertlille

Tänään 71 vuotta täyttänyt Ertl sai ainutlaatuisen syntymäpäivälahjan, kun hänen tutkimuksensa pintojen kemiallisista prosesseista palkittiin Nobelilla.

Kemian Nobel-palkinnon on saanut saksalainen Gerhard Ertl, joka on tutkinut pinnoilla tapahtuvia kemiallisia prosesseja. Ertlin kehittämien menetelmien avulla voidaan ymmärtää esimerkiksi sitä, miksi rauta ruostuu tai miten autojen katalysaattorit toimivat.

Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia kiitteli Ertliä edelläkävijäksi alallaan, joka alkoi kehittyä 1960-luvulla. Hän oli ensimmäisiä, joka ymmärsi pinnoilla tapahtuvien prosessien merkityksen.

Ertlin metodin avulla saadaan vaihe vaiheelta yksityiskohtainen käsitys pinnalla tapahtuvasta kemiallisesta reaktiosta.

Pintojen kemialliset prosessit ovat erittäin keskeisiä kemian teollisuudessa, esimerkiksi keinolannoitteiden tuotannossa. Ertlin kehittämää menetelmää käytetään myös akateemisessa tutkimuksessa. Sen avulla voidaan ymmärtää esimerkiksi otsonikerrosta tuhoavia kemiallisia reaktioita.

Fritz-Haber-instituutissa Berliinissä työskennellyt Ertl vietti tänään 71-vuotissyntymäpäiväänsä. Emeritusprofessori kertoi saaneensa parhaan mahdollisen lahjan.

- Tiesin, että olin yksi ehdokkaista, mutta olin siitäkin huolimatta todella, todella yllättynyt, hän kertoi puhelimitse. - Toivon, ettei Nobel-palkinto muuta elämääni liian paljon. Mutta kaikki muut palkinnonsaajat sanovat, että se muuttaa.

Nobel-palkinnon arvo on kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 1,1 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT-Reuters-TT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.