Loviisan asuntomessut avautuvat tänään – kalleinta hanketta rakennettiin riskillä: "Tällaiset eivät vielä oikein vedä"

Vaikeuksien kautta voittoon: Loviisan asuntomessut aukeavat tänään – "Ajattelimme, että tämä talo pitää messuille saada" 4:27
Vaikeuksien kautta voittoon – katso video asuntomessuilta!

Loviisassa ollaan helpottuneita: asuntomessut avataan tänään, vaikka kaikki suunnitelmat eivät toteutuneetkaan. 

Rakentamisen hintojen nousu rassasi valmisteluja ja muutamat kohteet ovat yhä kesken tai myymättä. Kuningattarenranta aivan kaupungin keskustan kupeessa on silti ainutlaatuinen messualue. 

Asuntomessut on lopulta Loviisalle jonkin sortin lottovoitto. Ruotsin vallan aikaan vuonna 1745 perustettu historiallinen Loviisa on tyypillinen pikkukaupunki, muualla Suomessa sitä ei juuri tunneta. 

Mutta tänä kesänä etelärannikon vahvasti ruotsinkielinen Loviisa on suositumpi kuin koskaan. 15 000 asukkaan kaupunkiin odotetaan kymmeniä tuhansia messuvieraita.

Katso jutun ylälaidan videolta tunnelmia asuntomessuilta!

Oma rantatontti keskustassa

Asuntomessurannasta on tuskin yhtä kilometriä keskustaan. Uutta ponttoonisiltaa pitkin kävelijä ja pyöräilijä pääsevät sinne miltei autoilijaa nopeammin. Rantaan on rakennettu taloja, joista useissa on oma rantasauna ja laituri.

– Tässähän toteutuu monen suomalaisen unelma. Omakotitalo merimaisemalla kaupungin keskustassa, hymyilee messujen projektipäälikkö Niina Okkonen.

Okkonen kertoo, että mitä tahansa ja miten tahansa rantaan ei sentään ole saanut rakentaa. Talojen korkeudesta ja tietyistä energiaratkaisuista kaupunki on sanellut tiukat määräykset.

– Jokaisesta talosta tulee säilyä näkymä merelle ja suora sähkölämmitys on kielletty.

Okkosen mukaan liikoja ei silti sanella, etteivät kustannukset nouse ja talot on saatu pystyyn. Sähkön hinta ohjaakin nyt helposti siihen, ettei suoraa sähkölämmitystä enää haluta nykyrakentamisessa.

– Täällä kaikki kohteet lämpiävät pääsääntöisesti maa- ja kalliolämmöllä.

Matalaa rantaa on myös ruopattu venelaitureita varten. Liejun rahtaaminen lähimetsiin on herättänyt Loviisassa närää, mutta Okkonen vakuuttaa, että kaikki on tehty ympäristöviranomaisten tieten ja luvalla.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kysely: Millaista asumista suomalaiset toivovat? 9:19
Kysely: Millaista asumista suomalaiset toivovat?

Kelluvien talojen laiturikatu floppasi

Kaikki eivät ehtineet valmistua messuille – yhtä rivitaloa rakennetaan yhä ja jokunen rakennusfirmojen pystyttämä talo on myymättä yhteensä 25:sta kohteesta. Mutta monet perheet odottavat muuttoa uuteen rakennuttamaansa kotiin, kunhan messut ovat ohi.

Loviisan asuntomessujen ehkä kunnianhimoisin – ja ainakin kallein – kohde oli kelluvien talojen laiturikatu. Virtuaalisessa ennakkomarkkinoinnissa taloja kaupattiin hintaan 1,45 miljoonaa euroa.

Lopulta hanke floppasi: Messuille valmistui vain yksi talo. Sitäkään ei ole saatu kaupan. Lähtöhinta on nyt 750 000 euroa.

Talon rakensi lopulta koekappaleeksi loviisalainen yrittäjien ryhmä, ihan omalla riskillä.

– Ajattelimme, että kyllä tämä talo pitää messuille saada, kertoo juuri tätä hanketta varten perustetun Loviisan Kelluva Kuningatar Oy:n hallituksen puheenjohtaja Janine Henriksson-Wiberg.

Hän sanoo suoraan, että jos tämä ensimmäinenkään kelluva talo ei mene Loviisassa kaupan, se voidaan hinata pois.

– Suomessa tällaiset asunnot eivät vielä oikein vedä, mutta pääkaupunkiseudulla suunnitellaan koko ajan asumista veden päällä.

Kelluvat asunnot taitavat vain olla aivan liian kalliita tavallisempaan asumiseen. Loviisan 113 neliön kelluvassa talossa on runsaasti avotilaa ja vain kolme huonetta ja keittiö. Sitä suositellaan korkeintaan 2-4 -henkiselle perheelle.

Asuntomessut – pikkukaupungin pelastus?

Loviisa on asuntomessuineen nyt tietynlainen koekaniini. 

Tämäkin muuttotappion kanssa kärvistelevä kaupunki haluaisi tietysti lisää asukkaita. Piristääkö asuntomessut pientä kaupunkia vai onko se vain yhden kesän vilkas matkailukohde? Uusia asukkaita Loviisaan muuttaa nyt messujen myötä ainakin uusien rakennuskohteiden verran, siis muutamia kymmeniä.

– Loviisasta on lyhyt matka työhön pääkaupunkiseudulle. Asuntomessut on vasta lähtölaukaus Loviisan uudenlaiselle kehittämiselle. Rrakentaminen jatkuu asuntomessualueella ja sen liepeillä, lupaa projektipäälikkö Niina Okkonen.

Siis loittovoitto, mutta minkä suuruinen? Sen näyttävät vasta lähivuodet.

 

Tarkennettu juttua pe 7.7. klo 18.10:

 ”Rantaan on rakennettu omakotitaloja, joista monissa on rantasauna ja laituri”.” Aiemmin: "Alueelle on rakennettu taloja, joista liki kaikissa on oma rantasauna ja laituri”.

"Talojen korkeudesta ja tietyistä energiaratkaisuista sanelee kaupunki tiukat määräykset".Lauseesta poistettu: "...ja Suomen Asuntomessut..." (Rakennusmääräyksiä valvoo vain kaupunki).

”Sitä suositellaan ensisijassa 2-4 -henkiselle perheelle.” Aiemmin: ”Sitä suositellaan korkeintaan kolmelle ihmiselle”.

”Rakentaminen jatkuu asuntomessualueella ja sen liepeillä… Lauseesta poistettu: "Kaavoittaminen ja...”  (Alueen kaava on jo valmis).

 

Lue myös:

    Uusimmat