Kelirikko esti koulutaksin käytön – siskokset karauttivat hevosella kouluun, isä rakensi hevosille parkin

1:12

Huonot kelit vaikeuttivat kuhmolaisten koulutyttöjen koulumatkaa. Tyttöjen isä Pentti Ahtonen ratkaisi asian varsin nerokkaalla tavalla.

Kuhmossa Lentuan kyläkoululla saatettiin aamutuimaan hieraista silmiä pari kertaa, kun Ahtosen perheen tytöt saapuivat kouluun ratsastaen.

Perinteikäs matkustamistapa johtui maaseutuakin kurittaneista haastavista kevätkeleistä.

– Kelirikon vuoksi koulukyyditys ei onnistunut. Tuli mieleen, että kun tytöt ratsastivat muutenkin, niin miksei kouluunkin voisi mennä hevosilla, tyttöjen isä Pentti Ahtonen kertoo MTV Uutisille.

Perhe pitää maatilallaan Kuhmossa hevosia harrastuskäytössä, ja tytöt ovatkin pienestä pitäen harjoitelleet ratsastusta. Nelijalkainen koulukyyditys ei siis juuri hirvittänyt kokeneita ratsastajia.

– Kouluun on matkaa 5,5 kilometriä. Koulutie on sivutietä, ja matkalla on ainoastaan yksi valtatien ylitys. Tytöt ratsastavat reitin letkana. He ovat nyt menneet muutamia kertoja tällä tavalla kouluun, isä kuvailee.

Hevoskyyti kestää tosin hieman pidempään kuin moderni autokyyti. 

– Hevosilla kun menee, pitää herätä vähän aikaisemmin ja satuloida hevoset. Se ei ole ihan niin helppoa tietenkään kuin koulutaksilla meno, Ahtonen nauraa.

Hevosille oma parkki 

Lentuan noin parinkymmenen oppilaan kyläkoulussa erikoinen koulukyyditys on otettu hyvin vastaan.

Ahtonen kysyi etukäteen koulun opettajalta, voisiko hän rakentaa koulun pihalle aitauksen hevosille.

Hevosille on varattuna myös syötävää, mikäli nälkä iskee kesken tyttöjen koulupäivän.

Ahtosen mielestä hevosten karkaamista ei tarvitse pelätä.

– Turvallisuutta painotettiin. Tein koulun pihalle sellaisen kevyen version sähköaidasta, ja kun hevosilla on myös heinää, niin siellähän ne pysyvät päivän ihan kiltisti, Ahtonen naurahtaa.

Kyläkoulun oppilaat ovat olleet luonnollisesti ihastuksissaan pihalla majailevista hevoskavereista. Rapsutuksia on kertynyt kiitettävästi.

Ahtonen ei osaa sanoa, olisiko tässä tuleva trendi maaseudun välillä haastaviinkin koulukyydityksiin. Hänen tyttärensä aikovat joka tapauksessa jatkaa perinteikästä matkustamistapaa vielä tovin.

Tytöt karauttivat kouluun hevosillaan viimeksi tänään maanantaina.

– Tie on jo sen verran hyvässä kunnossa, että autolla pääsee jo, mutta uskoisin, että vielä muutaman viikon ajan mennään hevosen kyydillä, Ahtonen tuumii.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja