Mainos

Keliakia on kaksinkertaistunut 20 vuodessa

(MTV3-Laura Airola)

Keliakia ja muut niin sanotut autoimmunisairaudet ovat lisääntyneet roimasti länsimaissa parinkymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi Suomessa Keliakian, eli gluteenin yliherkkyyden, määrä on kaksinkertaistunut 80-luvulta. Noin kaksi prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä sairastaa keliakiaa, mutta suurella osalla tauti on tunnistamatta.

- Olemme tienneet jo 1990-luvulta lähtien, että tunnistamattomia keliakia-tapauksia on paljon, mutta täytenä yllätyksenä tuli, että niitä on niin paljon, kertoo lääkäri ja keliakiatutkija Sini Lohi.

Hän on tutkinut Keliakiaa ja sen kehitystä Suomessa, ja tutkimus on osoittanut, että 3/4 keliaakikoista, eli ainakin 50 000 suomalaista, kärsii keliakiasta tietämättään.

- Oireita on hyvin perinteisiä, kuten vatsan turvotus, ilmavaivat ja ripuli. Mutta on myös sellaisia oireita, joista keliakiaa on vaikeampi tunnistaa taustalta, kuten huomattava väsymys, luunmurtumat, hermosto-oireet tai suun rakkulat.

Merkittävin mysteeri keliakian ja muiden autoimmuunisairauksien ja allergioiden kohdalla on, että tutkijat eivät pysty vieläkään selittämään, miksi ne ovat lisääntyneet hyvinvointivaltioissa niin räjähdysmäisesti.

- Myös 1-tyypin diabetes on yleistynyt 1950-luvulta lähtien, eikä kukaan oikein tiedä miksi. On epäilty, että keliakian ja diabeteksen lisääntymisellä voisi olla yhteinen syy. Selitykseksi on tarjottu muun muassa liiallista hygieniaa, Lohi selvittää.

Ainoat maat maailmassa, joissa Keliakiaa ei esiinny lainkaan, ovat Kiina ja Japani. Suomessa sen esiintyvyys on muita länsimaita yleisempää. Yhtä suuri sairastavien prosentti löytyy vain Ruotsista.

Lauantaina eri puolilla Eurooppaa vietetään kansainvälistä keliakiapäivää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.