Mainos

Kela: Kuluttajat ovat tyytyväisiä lääkevaihtoon

Ensimmäisen lääkevaihtovuoden aikana yli 700 000 suomalaista vaihtoi ainakin yhden sairausvakuutuksesta korvatun reseptilääkkeen halvempaan valmisteeseen.

Kuluttajat ovat tyytyväisiä lääkevaihtoon ja erityisesti sen mukanaan tuomaan säästöön. Lääkevaihto sujuu apteekissa sujuvasti ja vaihdokkilääke on tepsinyt vaivoihin hyvin. Tiedot käyvät ilmi Kansaneläkelaitoksen tuoreesta selvityksestä.

Selvityksessä on ollut mukana Kuopion yliopiston sosiaalifarmasian laitos, joka haastatteli kuluttajia, apteekkeja ja lääkevalmistajia lääkevaihdon kokemuksista vuoden aikana.

Lääkevaihto tuli voimaan vuonna 2003. Sen mukaan apteekin on vaihdettava lääkärin määräämä lääke edullisempaan vaihtoehtoon, ellei ostaja tai lääkäri sitä kiellä.

Vaihdosta aiheutunut hintakilpa säästi ensimmäisenä vuonna Kelan ja asiakkaiden lääkekustannuksia noin 90 miljoonaa euroa.

Kelan tilastoista selviää, että ensimmäisen lääkevaihtovuoden aikana yli 700 000 suomalaista vaihtoi ainakin yhden sairausvakuutuksesta korvatun reseptilääkkeen halvempaan valmisteeseen. Eniten vaihdettiin sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeitä sekä hermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Hintakisa on leikannut lääkeyritysten myyntikatetta, mutta myyntitulot ovat vähentyneet ainoastaan alkuperäisvalmisteisiin erikoistuneissa yrityksissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.