Kekkosta rahoitettin pimeillä ruplilla

Kekkos-tutkija Hannu Rautkallion mukaan presidentti Urho Kekkosen vaalimateriaalia kustannettiin kierrätetyllä pimeällä ruplarahoituksella. Neuvostoliitosta tulleet rahavirrat kierrätettiin maalaisliiton K-linjaa lähellä olleen Maaseudun yhteisvaliokunnan säätiön ja myös Raision margariinitehtaan kautta.

Rautkallio kertoo 1960-luvun suomalaisten puolueiden ja poliitikkojen pimeästä vaalirahoituksesta viikon kuluttua ilmestyvässä kirjassaan Laboratorio Suomi. Aamulehti julkaisi tänään kirjasta ennakkokatkelman.

Rautkallion tietojen mukaan ruplia tulvi K-linjalle jopa niin runsaasti, että Raision margariinitehtaan silloinen toimitusjohtaja Eino Kivivuori joutui sijoittamaan rahoja useasti sveitsiläisille pankkitileille.

Rautkallio kirjoittaa, että 1960-luvun Suomessa oli maan tapa, että politiikka pyöri niin ruplilla kuin dollareillakin. Esimerkkinä hän kertoo Tpsl:n onnistuneen lypsämään rahaa niin CIA:lta kuin KGB:ltäkin.

Rautkallion mukaan presidentti Kekkonen kielsi suojelupoliisia puuttumasta esimerkiksi Skp:n laittomaan rahoitukseen, vaikka Supo olikin siitä selvillä.
-Kyseessä oli vieraan vallan räikeä puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin, mutta se tapahtui presidentin myötävaikutuksella ja hänen hyväkseen, Rautkallio luonnehtii.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat