Mainos

Kekkosta rahoitettin pimeillä ruplilla

Kekkos-tutkija Hannu Rautkallion mukaan presidentti Urho Kekkosen vaalimateriaalia kustannettiin kierrätetyllä pimeällä ruplarahoituksella. Neuvostoliitosta tulleet rahavirrat kierrätettiin maalaisliiton K-linjaa lähellä olleen Maaseudun yhteisvaliokunnan säätiön ja myös Raision margariinitehtaan kautta.

Rautkallio kertoo 1960-luvun suomalaisten puolueiden ja poliitikkojen pimeästä vaalirahoituksesta viikon kuluttua ilmestyvässä kirjassaan Laboratorio Suomi. Aamulehti julkaisi tänään kirjasta ennakkokatkelman.

Rautkallion tietojen mukaan ruplia tulvi K-linjalle jopa niin runsaasti, että Raision margariinitehtaan silloinen toimitusjohtaja Eino Kivivuori joutui sijoittamaan rahoja useasti sveitsiläisille pankkitileille.

Rautkallio kirjoittaa, että 1960-luvun Suomessa oli maan tapa, että politiikka pyöri niin ruplilla kuin dollareillakin. Esimerkkinä hän kertoo Tpsl:n onnistuneen lypsämään rahaa niin CIA:lta kuin KGB:ltäkin.

Rautkallion mukaan presidentti Kekkonen kielsi suojelupoliisia puuttumasta esimerkiksi Skp:n laittomaan rahoitukseen, vaikka Supo olikin siitä selvillä.
-Kyseessä oli vieraan vallan räikeä puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin, mutta se tapahtui presidentin myötävaikutuksella ja hänen hyväkseen, Rautkallio luonnehtii.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.