Keittiö ja lattiat moderniin perinnetaloon

Kuten muistetaan, moderni perinnetalomallisto on hakenut vaikutteita ison veden takaa. Keittiössä amerikkalaisuus näkyy esimerkiksi siinä, että tiskialtaat on sijoitettu ikkunoiden eteen. Tämä suomalaisittain poikkeuksellinen ratkaisu on onnistunut ottamalla se huomioon jo elementtisuunnittelussa: ikkunat on nostettu hiukan korkeammalle.

Sama on muistettu myös kalusteiden suunnittelussa. Esimerkiksi työtasojen syvyys on tavanomaisen 60 cm asemesta 70 cm: "Tällä tavalla altaat on saatu kauemmaksi ikkunaseinästä ja hanalle paremmin tilaa - varsinkin kun myös ikkunoiden väliin on jätetty sopivasti tilaa", selvittää Topi-keittiöiden keittiösuunnittelija Mika Trygg.

Toinen, tyypillisesti amerikkalainen erikoisuus on keittiösaareke. Täällä siihen on sijoitettu liesi, vaikka Yhdysvalloissa sen yhteydessä ovat usein myös pesualtaat. "Saarekkeen koko ja mahtuminen annettuun tilaan on aina tarkan miettimisen paikka", Trygg sanoo. "Tässä keittiössä siitä oli helppo tehdä riittävän iso ruoan valmistusta varten ilman, että kulku liedelle tai jääkaapeille hankaloituisi. Se on myös sopivan matkan päässä altaista ja liikkuminen kuumienkin astioiden kanssa on luontevaa ja turvallista. Lasku- ja säilytystiloja on runsaasti ja kaikki on lähellä."

Trygg toteaakin, että suunnittelijan työ on helppoa tämän mallisessa ja muotoisessa keittiössä. Messutalon kalustesuunnittelusta teki kuitenkin haastavaa varsinaisen asukkaan puute: "Ei ollut tulevaa asukasta, jonka kanssa käydä asiat läpi ja joka antaisi tekemiselle ohjeet ja rajat, vaan yhteistyö tehtiin tällä kertaa tiiviisti Kannustalojen sisustussuunnittelijan kanssa. Lähtökohtana oli silti se, että talossa tulee aikanaan asumaan perhe."

Keittiöalusteihin valittiin sisustussuunnittelijan kanssa talon muuhun sisustukseen ja väritykseen sopivat materiaalit. Ovet on päällystetty sen mukaisesti sävytetyllä tammiviilulla, mutta kaapistojen runko on vaalean tammen värinen - se on valkoista helppohoitoisempi.

Tasot on valmistettu Corian-materiaalista, joka on noin 70 % kiviainesta sisältävää massasekoitetta. Kaikki tasot muodostavat yhtenäisen, saumattoman pinnan ja yhtä saumattomasti tason takaseinästä nousee seinälle pieni kaista, jonka ansiosta tavanomaista välitilan laatoitusta ei tarvita lainkaan.

Vankka lankkuparketti lukkoponteilla

Lattiamateriaaliksi valittiin öljyvahattu, lankkumainen parketti, jossa laudan leveys on peräti 185 mm ja pituus yli kaksi metriä. Lautojen kaikki reunat on viistetty, mikä lisää lujaa, vahvaa vaikutelmaa. Se ei ole pelkkää ulkonäköä, sillä pintakerroksen paksuus on 4-5 mm, minkä ansiosta lattia on hiottavissa useaan kertaan ja lattian elinikä pitenee. Asennus on todella helppoa ja nopeaa, sillä kyseessä on lukkoponttikiinnitys, jossa päätypontissa on sen paikalleen lukitseva, muovinen jousi. Pitkän sivun pontti on hdf-materiaalia, jonka ansiosta saumasta tulee elämätön.

Tätä Timberwise Oy:n valmistamaa parkettia on saatavissa monin erilaisin pintavaihtoehdoin, mutta moderniin perinnetaloon valittiin harmaaksi sävytetty, öljyvahattu tammi. "Sävyjä on laidasta laitaan - valkoisesta mustaan, ruskean eri sävyjä mahongista konjakkiin", kuvailee myyntipäällikkö Laura Lankinen. "Uutuuksia ovat paljon kysytty pähkinä ja vähän villimpi vaihtoehto, Black and white. Pintakäsittelytavaksi voi valita öljyvahattujen lisäksi matta- tai himmeäkiiltoisen lakan; uutuutena tarjoamme nyt myös valkolakattua pintaa."

Nimestään huolimatta Timberwise on suomalainen yritys ja kykenee suhteellisen pienenä valmistajana toteuttamaan hiukan erikoisempiakin tilauksia: "Esimerkiksi messutaloon haettiin aivan tiettyä harmaan sävyä ja kun määrä oli sopiva, pystyimme toimittamaan juuri heille räätälöidyn erän."

Öljyvahatun lattian naarmut ja pienet kolot on helppo korjata erityisillä hoitotuotteilla. Kevyt paikallinen hionta riittää, joten koko lattiaa ei ole syytä hioa pienen kolon takia.

Lisätietoja:

Topi-keittiöt, Kalajoki
www.topi-keittiot.fi

Timberwise Oy, Loimaa
www.timberwise.fi

Parketinhoitoaineet:
Osmo Color
www.osmoscandinavia.com

(JKA 18.5.2007)

Lue myös:

    Uusimmat