Mainos

Keisarileikkaukset yleistyneet

Keisarileikkaukset ovat yleistyneet viime vuosina. Vielä kymmenkunta vuotta sitten keisarileikkauksia tehtiin yli 17 prosentille ensisynnyttäjistä, nyt noin 20 prosentille.

Erot eri sairaaloiden välillä ovat kuitenkin suuria. Esimerkiksi Kuusankosken aluesairaalassa 34 prosentille ensisynnyttäjistä tehtiin keisarileikkaus, kun Oulaskankaan sairaalassa niitä tehtiin vain 10 prosentille. Ensisynnyttäjiä molemmissa oli lähes saman verran.

Yleensä keisarileikkaukset ovat lisääntyneet Suomessa vähitellen kuten muissakin länsimaissa. Kuitenkin päinvastaistakin kehitystä näkyy tilastoissa. Esimerkiksi Vammalan sairaalassa tehtiin vuonna 1987 keisarileikkaus 39 prosentille ensisynnyttäjistä ja viime vuonna vain reilulle 13 prosentille.

Stakesin tilastot kertovat myös, että 85 prosenttia kaikista synnyttäjistä sai jotain kivunlievitystä. Jotain kivunlievitystä sai 95 prosenttia ensisynnyttäjistä ja kaikista synnyttäjistäkin 85 prosenttia. Epiduraalipuudutuksen käyttö on lisääntynyt nopeasti myös pienissä sairaaloissa. Vuosina 2000-2001 noin 65 prosentille ensisynnyttäjistä tehtiin epiduraalipuudutus, kun vielä viisi vuotta sitten se tehtiin noin 47 prosentille ensisynnyttäjistä. Erot sairaaloiden välillä olivat suuria myös epiduraalipuudutuksen käytössä.

Myös ilokaasun käyttö on jonkin verran yleistynyt lähes kaikissa sairaaloissa. Jossakin sairaalassa ilokaasua oli annettu lähes 90 prosentille ensisynnyttäjistä ja joissakin vain noin 20 prosentille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.