Mainos

Keinoluusiirrännäiselle käyttökielto

Lääkelaitos on kieltänyt toistaiseksi englantilaisen keinoluusiirrännäisen Unilab Surgibone Implantin käytön kaularangan fuusioihin. Kyseinen siirrännäinen on aiheuttanut vakavan vamman potilaalle.

Lääkelaitos suosittelee, että sairaalat seuraisivat potilaita, joille on asennettu kyseinen keinoluusiirrännäinen vuonna 1995 tai sen jälkeen. Kaikkiaan kyseisiä keinoluusiirrännäisiä on kahdeksan vuoden aikana asennettu noin tuhannelle potilaalle Suomessa.

Ylilääkäri Juha Nevalainen korostaa kuitenkin, että ongelman pitäisi tulla ilmi hyvin pian leikkauksen jälkeen. Jos jälkitarkastuksessa on todettu asioiden olevan kunnossa, ei syytä huoleen pitäisi olla.
Vakava tapaus sattui heinäkuussa suomalaisessa yliopistollisessa sairaalassa. Keinoluusiirrännäinen murtui pian leikkauksen jälkeen pieniksi kappaleiksi ja osa kappaleista työntyi potilaan selkäydinkanavaan. Nevalaisen tietojen mukaan vastaava, mutta lievempi tapaus on sattunut aiemminkin Suomessa.

Siirrännäisen englantilainen valmistaja on vetänyt pois markkinoilta joitakin valmistuseriä siirrännäisten odottamattoman haurauden vuoksi. Suomessa murtunut siirrännäinen ei kuitenkaan kuulunut näihin eriin.

Eläinperäisissä omat riskinsä

Lääkelaitos ryhtyy selvittämään myös eläinalkuperää olevien luusiirrännäisten soveltuvuutta ja turvallista käyttöä yleensä. Eläinalkuperää olevat siirrännäiset sisältävät vieraita valkuaisia ja Nevalaisen mukaan niiden käyttö olisi yleensä turvallisesti korvattavissa potilaan omasta lantioluusta otetulla siirrännäisellä. Myös luupankista löytyy ihmisluuta siirrännäisiin. Sinne kerätään syväjäädytykseen mm. tekonivelleikkauksissa syntyneitä "hukkapaloja", joita potilaan suostumuksella voi käyttää siirrännäisiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.