Kehonrakentajien kuolemat järkyttävät – huippu surullisena lajin synkästä puolesta: "Jonkun on kuoltava lavalla ennen kuin tämä muuttuu"

Moni kehonrakennussuuruus on hiljattainkin kuollut harmillisen nuorena. Lajin naturaali ammattilainen Brandon Wadas on avautunut kehonrakennuksen synkästä puolesta hälyttävin sanoin.

Monet kehonrakentajat ovat kääntyneet anabolisten steroidien ja muiden dopingaineiden puoleen saavuttaakseen niin kutsutun massamonsterifysiikan ja menestyäkseen isoissa kilpailuissa. Terveysriskeistä huolimatta aineita on voitu käyttää monissa tapauksissa lajin huipulla valtavia määriä.

Useat uransa lopettaneet kehonrakennuslegendat ovat valottaneet dopingin käyttöään kuusinkertaista Mr. Olympia -voittaja Dorian Yatesia myöten, ja aineiden ottamista on pidetty lajin kovimmalla huipulla menestymiseen jotakuinkin välttämättömyytenä.

Kehonrakennuksen naturaali huippu Brandon Wadas pohtii, että kehonrakentajilta vaaditaan lajin huipulla niin rajuksi viritettyä fysiikkaa, että siihen käytetyt aineet ovat johtaneet kilpailijoiden kuolemiin. Wadas pitää kehonrakennuksen tilaa surullisena, eikä usko, että se on paranemassa lähiaikoina.

Wadas ei sanojaan pidättele, vaan uskoo, että jonkun kehonrakennustähden on kuoltava lavalla ennen kuin tilanne muuttuu.

– En valitettavasti usko, että mikään tulee muuttumaan paremmaksi ennen kuin iso nimi kirjaimellisesti putoaa kuoliaaksi lavalla kilpailun aikana, Wadas kirjoittaa Instagramissa.

"Palvominen lopetettava"

Kehonrakennuksen huipulla menestymiseen vaaditaan monien arvioiden mukaan luonnollisin keinoin saavuttamattomattomissa olevaa fysiikkaa. Monet ovat myös valmiita menemään äärimmäisyyksiin menestyäkseen ja tullakseen kuuluisiksi.

Wadas miettii, että tilanteeseen on monia syyllisiä.

– Katsokaa joitain, jotka ovat kuolleet muutaman viime vuoden aikana. Miten heihin suhtaudutaan nyt? Lähes sankarin statuksella. Onko tämä kuitenkaan jotain, mitä ihailla? Kuolla nuorena itseaiheutettuun väärinkäyttöön. Ei vaikuta kadehdittavalta minusta. Ennen kuin lopetamme näiden ihmisten palvomisen ja heidän kuolemiinsa johtavan kuuluisuuden antamisen, tämä ei lopu.

Wadas huomauttaa, että vaikka naturaalin kehonrakennuksen vaiheilla ei kenties ole yhtä paljon glamouria ja kuuluisuutta tarjolla, se on kuitenkin kehonrakennusta. Hän lisää, ettei tiedä yhtään naturaalia urheilijaa, joka olisi kuollut huippuviikon aikana tai joka olisi kiidätetty pois lavalta henkeä uhkaavan kehon kuivumisen takia.

Aineilla pumpatun kehonrakennuksen Wadas katsoo sen sijaan muistuttavan venäläistä rulettia. Hän toivoo, että muutoksia tulee ennen kuin nähdään lisää kuolemia nuoressa iässä.

Petersonin ja Rhodenin kuolemat

Wadas ei mene julkaisussaan kehonrakentajien kuolemista puhuessaan nimiin. Ennen hänen julkaisuaan oli kuitenkin esimerkiksi kuollut lajin huippu George Peterson 37-vuotiaana ja piakkoin julkaisun jälkeen menehtyi Shawn Rhoden 46-vuotiaana.

Rhodenin kuolinsyyksi kerrottiin sydänkohtaus, kun taas Petersonin kuolinsyytä ei ole raportoitu julkisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat