Mainos

Kehitysvammaisten työllistymistä helpotettava asennemuutoksilla – "Suurin ongelma on, että vammainen käsitetään osatyökykyiseksi"

10:04

Huomenta Suomessa vierailleet kasvatustieteen tohtori, ekonomi Marja Irjala ja Lyhty ry:n kehitysjohtaja Teuvo Merkkiniemi peräänkuuluttavat asennemuutosta ja konkreettisia toimia, jotta kehitysvammaisten taival työelämään helpottuisi.

– Suurin ongelma on se, että vammainen käsitetään osatyökykyiseksi, sanoo Marja Irjala, kasvatustieteen tohtori ja ekonomi.

Kehitysvammaisten työllistymiseen perehtynyt Irjala peräänkuuluttaa ennakkoluulojen ja vallitsevien ajatusmallien haastamista puhuttaessa kehitysvammaisista työntekijöistä.

Yhtenä ratkaisuna voisi hänen mukaansa toimia Saksan-malli. Saksassa nimittäin on vahva oppisopimuskoulutuksen perinne, jonka kautta ovet työelämään avautuvat lähtökohtaisesti helpommin – mahdollisen aiemman koulutuksen ja työssä opitun osaamisen kautta.

Irjala käyttäisi keskustelussa mieluummin termiä toimintarajoitteinen, jotta huomio kääntyisi sopivan työn ja tekijän kohtaamiseen. 

Myös Lyhty ry:n kehitysjohtaja Teuvo Merkkiniemi on samoilla linjoilla Irjalan kanssa. Hänen mukaansa puhuessa vain vammaisuudesta ajaudutaan nimenomaan väärään lähtökohtaan. 

Ei vain asennekysymys

Kyse ei ole kuitenkaan vain asennemuutoksesta, vaan konkreettisista asioista. Irjala on erityisen huolissaan siitä, saako kehitysvammainen työntekijä työstään kohtuullisen korvauksen.

Esimerkiksi niin sanotussa avotyössä työntekijä saa ainoastaan ahkeruusrahaa, mikä ei esimerkiksi kerrytä työntekijän eläkettä.

Ylläolevasta klipistä voit katsoa koko Huomenta Suomessa käydyn keskustelun. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.