Mainos

Kehitysvammaiskouluttajien koulutusta kehitetään

Kehitysvammaisten ammatillista kuntoutusta ja koulutusta selvittänyt työryhmä näkee kehitysvammaisten kanssa työtä tekevien koulutuksessa runsaasti kehittämisen varaa.

-Kehitysvammaisten koulutuspaikoista on todettu olevan pulaa, ja epäkohta voidaan korjata ainoastaan kehittämällä kouluttajien koulutusta, työryhmän sihteeri ylitarkastaja Kristiina Hehku Etelä-Suomen lääninhallituksesta toteaa. Kehitysvammaisten opetuspaikkoja tarvitaan Uudellamaalla vuodessa arviolta 180. Lisätarve keskittyy Itä- ja Länsi-Uudellemaalle. Länsi-Uudellamaalla ei ole lainkaan suomenkielisiä ammattikoulutuspaikkoja.

Työryhmä esittää torstaina julkistetussa raportissaan, että tilannetta kohennetaan "Työ elämään" -yhteisprojektilla, joka toteutetaan kotimaisella rahoituksella. Projektiin kuuluu useita erilaisia kehitysvammaisten kuntoutukseen ja koulutukseen liittyviä alaprojekteja. Projekti oli alunperin kaavailtu toteutettavaksi EU-rahoituksella, mutta se ei mahtunut Employment Horizon -ohjelman hyväksyttyjen hankkeiden joukkoon. Projektin kohdejoukkona on se henkilökunta oppilaitoksissa ja työpaikoilla, joka osallistuu kehitysvammaisten opiskelijoiden opettamiseen, ohjaamiseen, tukemiseen ja valmentamiseen.

Työryhmä esittää myös, että Helsingissä sijaitseva Keskuspuiston ammattiopisto toimisi ammatillisena kehittämiskeskuksena läänin kaikille oppilaitoksille, jotka järjestävät kehitysvammaisten ammatillista koulutusta tai suunnittelevat sen aloittamista. Kehittämiskeskuksen tehtävänä olisi antaa asiantuntija-apua opetussuunnitelmissa, henkilökohtaisten opetussuunnitelmien tekemisessä sekä opetusmateriaalien ja välineiden valitsemisessa. Osa opetuksesta olisi edelleen Keskuspuiston ammattiopiston itsensä järjestämää koulutusta läänin eri puolilla, jotta saavutettaisiin riittävä alueellinen kattavuus. Työryhmän arvion mukaan kehitysvammaisten ammatillisen koulutuksen käsitteeseen kuuluu lähes kaikki peruskoulun jälkeinen koulutus. Sen piiriin kuuluvat myös aikuisopiskelijat.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.