Mainos

Kehitysvammainen ei työllisty Suomessa – punkbändi murtaa rajoja kulttuurin puolella

Asenteet kehitysvammaisia kohtaan muuttuvat Suomessa hitaasti.

Kehitysvammaliiton tiedotuspäällikkö Anneli Puhakka harmittelee varsinkin sitä, että Suomen noin 40 000 kehitysvammaisesta vain noin 300 on tällä hetkellä palkkatyössä. Noin 2000 vammaista työskentelee palkattomassa avosuhteessa.

– Kauheasti yritämme toimia sen puolesta, että entistä useampi pääsisi ihan tavalliseen työhön, mutta asenteen muuttavat hitaasti. Työnantajat eivät uskalla palkata vammaista, Puhakka arvelee.

Vika ei ole Puhakan mukaan vain työnantajissa.

– Töihin menemishalukkuuteen ja -uskallukseen vaikuttavat myös esimerkiksi vammaisten saamat erilaiset tuet ja eläkkeet. Kynnys lähteä eläkeläisestä palkkatyöläiseksi on monelle liian korkea.

Pertti Kurikan nimipäivät on marginaalia marginaalissa

Kulttuurimaailmassa kehitysvammaiset näkyvät Puhakan mukaan huomattavasti muuta yhteiskuntaa paremmin.

Muun muassa punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivät on saanut faneja hanki yhteiskuntarajojen.

Pertti Kurikan nimipäivät ei toimi enää kehitysvammamarginaalissa, vaan se on jo oman alakulttuurinsa sisällä hyväksytty ja tunnettu bändi. Kulttuurijuuri on osoittanut myös monille vammaisille kuvataiteilijoille hyväksi väyläksi tulla lähemmäksi valtavirtaa, murtautua esiin ja tuoda esiin loistavia kykyjä.

Vähän kunnioitusta on elokuva vammaisista nuorista

Viime kesänä tuli ensi-iltaan Anneli Puhakan alkuperäisideasta syntynyt elokuva Vähän kunnioitusta. Pekka Karjalaisen ohjaama filmi kertoo kehitysvammaisten nuorten elämästä.

Elokuvassa näyttelevien kehitysvammaisten koulutuksesta vastannut näyttelijä ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Inkeri Kivimäki kiittelee erityisesti vammaisten taitoa heittäytyä työhön ja iloita muiden puolesta.

– Sellaisissa ryhmissä, joissa on toisilleen tuntemattomia ihmisiä, on yleensä tehtävä paljon työtä sen eteen, että uskalletaan kehua muita ja olla kehuttavina. Silloin on hirveän tärkeää saada aikaiseksi sellainen ryhmähenki, että pystytään vapaasti kannustamaan toinen toisiaan, nauramaan omille ja toisten mokille ja kokemaan itsensä tasavertaiseksi toisten kanssa. Tässä työssä huomasin, että kehitysvammaisilla tämä taito on jo valmiina, eli sitä ei tarvitse opettaa erikseen. Heillä on pettämätön taito iloita toisen onnistumisesta.

Teemaviikolla pohditaan kehitysvammaisten köyhyyttä

Tällä viikolla vietetään Kehitysvammaisten viikkoa. Kehitysvammaisten tukiliiton paikallisyhdistysten ja Me itse -yhdistyksen alajaosten järjestämän viikon teemana on köyhyys. Eri puolilla maata järjestetään tapahtumia, joissa tuodaan esille uusia näkökulmia kehitysvammaisten ihmisten hyvinvointiin.

Vähän kunnioitusta -elokuva esitetään ensi viikolla Helsingissä kotimaisen elokuvan teemaviikon näytöksissä. Dvd:nä filmi ilmestyy tammikuussa. Sen lisämateriaalina nähdään kehitysvammaisten Jari Nordströmin tekemä dokumentti elokuvan tekemisestä.

Lue lisää Vammaisten teemaviikon tapahtumista. Kuuntele Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen Kalliossa-kappale tästä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.