Käyttelytilien koroissa nollalinja – muutama pankki maksaa vielä pientä korkoa

Pankkikonsernit Nordea ja Danske Bank aikovat pitää käyttelytilien korkotason nollassa, ellei yleinen korkotaso kohene. Nollakoron syynä on Euroopan keskuspankin EKP:n ohjauskorko, joka on niin ikään nollassa ja talletuskorko jopa miinuksen puolella.

Nordean henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen sanoo yleisen korkotason sanelevan käytännöt.

– Korkotason pitäisi nousta 2-3 prosentin tasolle, että käyttelytilille voitaisiin maksaa korkoa. Siitä on useita vuosia aikaa, kun korkotaso oli 2-3 prosenttia ja silloin käyttelylytileille maksettiin korkoa 0,4 prosenttia, sanoo Mekkonen.

Myöskään Danske Bank ei maksa käyttelytileille lainkaan korkoa. Henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Asko Mikkonen Danske Bankista sanoo, että käyttelytileistä ei perinteisestikään ole maksettu kummoisia korkoja.

Myöskään säästötilille ei suuria korkoja makseta, yleisimmin ne vaihtelevat nollan ja 0,5 välillä.

– Säästötilin korko on Danskessa 0,1. Jos haluaa tililleen suurempaa tuottoa, siihen tarkoitukseen on olemassa erilaisia sijoitustilejä, sanoo Mikkonen.

Muutama pankki kuitenkin maksaa pientä korkoa käyttelytileillekin. Korot ovat pankista riippuen 00,01-0,20 prosenttia.

– Toistaiseksi positiivinen korkotaso yksityisasiakkaille on ollut mahdollista säilyttää. Korkotasoon vaikuttavat monet tekijät, joiden kehittymistä seuraamme aktiivisesti, sanotaan Evli Pankista, jossa käyttelytilin korko on 0,20 prosenttia.

Helsignin Osuuspankki ja Nooa Säästöpankki maksavat korkoa 0,10 prosenttia ja S-Pankki 0,01 prosenttia.

Negatiivinen talletuskorko ei uhkaa palkkatilejä

Sekä Nordeasta että Danske Bankista kerrotaan, että käyttelytileille ei aiota ottaa käyttöön negatiivista talletuskorkoa.

Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että kuluttaja maksaa talletuksistaan pankille, eikä päinvastoin.

– Negatiivinen talletuskorko ei ole ollut meillä keskusteluissa yksityishenkilöiden tilien suhteen, sanoo Mikkonen Danske Bankista.

Myöskään Nordean henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Jussi Mekkonen ei usko, että käyttelytilistä pitäisi jatkossa maksaa pankeille rahaa negatiivisen koron muodossa.

– Jos nykytilanne jatkuu, niin on iso kynnys sille, että käyttelytilin korko menisi negatiiviselle.

EKP:n ohjauskorko historiallisesti nollaan 2:20

Lue myös:

    Uusimmat