Mainos

Tallettaisitko pankkiin rahaa, jos siitä joutuisi maksamaan? Asiantuntijat avasivat ilmiötä MTV:lle: "Mahdollista, jos korot laskevat entisestään"

Julkisuudessa on väläytelty viime aikoina mahdollisuutta ottaa käyttöön kuluttajien talletuksille negatiivisia talletuskorkoja. Tallettamalla pankkiin siis menettäisi rahaa sen sijaan, että saisi talletustaan vastaan tuottoa.

MTV Uutisten haastattelemien ekonomistien mukaan mahdollisuus negatiiviselle talletuskorolle on olemassa, mutta se tulee tuskin olemaan pienten kotitalouksien talletusten riesa.

– Asiasta käydään keskustelua ja se on mahdollista, jos korot laskevat entisestään, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Samassa yhteydessä hän sanoo, ettei pankki kuitenkaan ole näillä näkymin tällaista suunnittelemassa. Negatiivista korkoa ei ole myöskään ainakaan Handelsbankin suunnitelmissa.

Sveitsissä merkkejä pakkasesta

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo, että ainakin Sveitsissä on näkynyt merkkejä varakkaammasta päästä olevien kuluttajien tilien korkojen tippumisesta pakkasen puolelle.

– Sveitsin kokemusten ja yritysasiakkaiden kohtelun mukaisesti miinuskorot koskisivat aluksi vain kaikkein varakkaimpia ja suurimpia tallettajia.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kososen käsityksen mukaan asiasta on keskusteltu Euroopan maissa, joissa on negatiivinen ohjauskorko.

– Niitä ovat tällä hetkellä Ruotsi, Tanska ja Sveitsi, Kosonen sanoo.

Reaktiot voisivat yllättää

Brotheruksen mukaan negatiivisten korkojen iskiessä reaktiot voisivat olla yllättäviä, sillä kokemusta negatiivista nimellisistä talletuskoroista ei ole.

– Ero kahden pankin tarjousten välillä voi tuntua psykologisesti suuremmalta, jos toisella on pieni miinus ja toisella nolla verrattuna samansuuruiseen eroon nollan ja pienen plussan välillä.

Danske Bankin Kuoppamäen mukaan kilpailu voisi kiristyä, mutta hän arvelee, että harva menisi vaihtamaan pankkia muutaman euron tähden. 

– Palvelumaksut ovat omalta osaltaan paikanneet haastavan korkoympäristön tuomaa kannattavuuspainetta. Kilpailu pankkien välillä pitää huolen siitä, että pankit hinnoittelevat tuotteet ja palvelut asiakasystävällisesti, Kuoppamäki kertoo.

Mainehaitan pelko hillitsee pankkeja

Handelsbankin pääekonomisti Tiina Helenius arvelee, että pankit saattavat myös mainehaitan pelossa hillitä negatiivisen talletuskoron käyttöönottoa.

Myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen Kosonen pitää mainekolhun pelkoa syynä siihen, että kynnys olla ensimmäinen negatiivisen koron käyttöönottava pankki on suuri.

– Toinen tekijä mikä tätä voi estää on, että kuluttajat voisivat pitää rahat vain käteisenä. Elektronisten maksuvälineiden yleistyessä tämä on tietysti rajoitetumpi vaihtoehto, tutkimusjohtaja sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja