Pelko inflaatiosta saa asunnonostajat suojaamaan lainansa – yksi keino on ilmainen

Asuntolainojen korkosuojaukset kasvussa 1:57
Asuntolainojen korkosuojaukset on kasvussa – katso uutisjuttu tästä.

Maailmanlaajuiset inflaatiopaineet ovat saaneet uudet asunnonostajat suojautumaan korkojen nousulta. 

Suurimpien asuntolainan myöntäjien OP:n, Nordean ja Danske Bankin mukaan 30–50 prosenttia pankin asiakkaista on suojannut lainansa koron nousuilta. 

– Nyt syksyn aikana yhä useampi asiakas on ollut kiinnostunut arvioimaan korkosuojaamista, ja yhä useampi myös korkosuojannut lainansa. Noin kolmannes OP:n asuntolainoista korkosuojataan tällä hetkellä, OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio sanoo.

– Miksi ajankohtaista nyt, niin korkosuojaaminen on vieläkin poikkeuksellisen edullista. Se on  jo vähän kalliimpaa kuin pari kuukautta sitten, sen vuoksi se kannattaa ottaa silloin, kun korko-odotukset eivät ole nousseet korkealle tasolle, RItakallio jatkaa. 

Korkojen nousu ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä. Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajalan mukaan tällä hetkellä katsotaan vuoden kahden päähän.

– Varmaan loppuvuosi mennään maltillisessa tilanteessa, mutta todennäköisesti ensi vuoden lopussa tullaan näkemään jo liikettä myös lyhkäisten korkojen osalta.

– Jos puhutaan useamman vuoden, esimerkiksi yli viiden vuoden lainasta, niin kannattaa varautua, että korot voivat sinä aikana selvästi muuttua. Pitkällä tähätäimellä pidemmät markkinakorot ovat olleet 4–5 prosentin luokkaa, mutta sinne vielä pitkä matka, Ritakallio sanoo. 

Nordeassa lähemmäs puolet nykyisistä asuntolaina-asiakkaista on tavalla tai toisella suojautunut mahdollista koronnousua vastaan. Yksi keino on aivan ilmainen.

– Kaksi perinteistä vaihtoehtoa on joko irrallinen korkosuojaus tai siihen liittyvä mahdollinen kiinteä korko. Ei pidä unohtaa myöskään sitä, että moni aloittaa säästämisen asuntolainen maksamisen yhteydessä ja sillä tavalla varautuu mahdollisiin kustannusten nousuun, Pajala muistuttaa. 

Taloudellista mielenrauhaa

Korkosuojauksella lainanottaja pystyy määrittelemään, minkä tason yläpuolelle asuntolainan korot eivät missään olosuhteissa nouse. Moni asunnonostaja ajatteleekin korkosuojan ottamista vakuutuksena tulevaan.

– Koron nousun ennakoidaan tällä hetkellä tapahtuvan aikaisemmin kuin vähän aikaa sitten, niin  se on herättänyt monen kiinnostuksen.

– Lisäksi moni suomalainen arvostaa taloudellista mielenrauhaa ja näkee tärkeänä suojautumisen koron nousulta, Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen sanoo. 

Yleisimmin asuntolainaa korkosuojataan viidestä kymmeneen vuoteen.

Lue myös:

    Uusimmat