Mainos

Historiallinen veto tanskalaispankilta: Äveriäät asiakkaat joutuvat maksamaan talletuksistaan pankille

Tanskalainen Jyske Bank on maansa ensimmäisenä pankkina ottanut käyttöön negatiivisen koron pankkitalletuksille. Asiakkaat joutuvat siis maksamaan talletuksistaan pankille eikä toisin päin.

Jyske Bankin mukaan miinuskorkoa joutuvat maksamaan ne henkilöasiakkaat, joiden talletukset ylittävät 7,5 miljoonaa Tanskan kruunua eli noin miljoona euroa. Tämän rajan ylittävistä talletuksista peritään oletusarvoisesti -0,6 prosentin vuosikorkoa. Rajan alle jäävien talletusten korko on tasan nolla.

Kyse on niin sanotuista vaadittaessa maksettavista talletuksista. Pankin pitää pyydettäessä maksaa talletus takaisin vuorokauden kuluessa irtisanomisesta. Normaaleissa talletuksissa on määräaika, joka on määritetty sopimuksessa.

Jyske Bankin toimitusjohtaja Anders Dam kertoo osavuosikatsauksessa, että henkilöasiakkaiden talletusten määrä on kasvanut, mistä aiheutuu pankille suuria kuluja.

Tanskan keskuspankin talletuskorko on ollut jo yli kolmen vuoden ajan -0,65 prosenttia. Se tarkoittaa, että tanskalaiset pankit maksavat keskuspankille, kun ne laittavat ylimääräiset rahansa säilöön keskuspankkiin.

Nyt Jyske Bank on varovasti ryhtymässä siirtämään miinuskoroista aiheutuvia kustannuksia henkilöasiakkaidensa maksettavaksi.

Sammon Stadigh väläytti miinuskorkojen mahdollisuutta

Euromaissa pankit ovat saman ongelman edessä. Euroopan keskuspankin talletuskorko on nyt -0,4 prosenttia, ja syyskuussa EKP saattaa painaa talletuskoron vieläkin alemmas.

Myös Suomessa on viime aikoina virinnyt keskustelua pankkiasiakkaiden miinusmerkkisistä talletuskoroista. Nordean suurimman omistajan Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh sanoi runsas viikko sitten Bloombergin haastattelussa, etteivät negatiiviset korot välttämättä tuhoaisi vähittäispankkitoimintaa.

–  Ihmisten pitäisi silloin maksaa talletuksistaan, joten se voisi jopa tuoda vakautta pankkisektorille, Stadigh sanoi.

Stadighin mukaan EKP:n rahapoliittinen elvytys voi toimia kunnolla vasta sitten, kun myös pankkitalletusten korot ovat negatiivisia.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja