Mainos

Käytettyjen kännyköiden ralli Venäjälle kiihtyy

Suomalaiset matkapuhelinliikkeet myyvät käytettyjä matkapuhelimia yhä enemmän venäläisille ostajille.

Käytettyjen matkapuhelinten kysyntä Venäjälle on paisunut niin suureksi, että suomalaiskauppiaat eivät pysty sitä tyydyttämään. Kysyntää riittää, sillä 145 miljoonasta venäläisestä vasta joka kymmenennellä on kännykkä.
Kännykkäkauppa käy vilkkaasti ympäri Suomen.

-Kyllä he kiertävät tuolta itärajalta Lappiin asti.Kaikki matkapuhelinliikkeet tämän ilmiön varmasti tuntee ja saa vaihtokoneensa sinne menemään, kertoo mikkeliläinen kauppias Markku Pajunen.

Matkapuhelinliikkeisiin tulee tänä vuonna arviolta miljoona käytettyä matkapuhelinta. Arvioiden mukaan valtaosa niistä löytää tiensä Venäjälle.

Tutkija uskoo matkapuhelinten kysynnän jatkuvan myös lähivuosina vilkkaana, sillä GSM-liittymien määrä Venäjällä kasvaa vauhdilla.

-Kun koko maassa on tällä hetkellä 15 miljoonaa käyttäjää, niin vuonna 2005 on arvioitu, että heitä olisi jo 30 miljoonaa, kuvaa tutkija Juha Väätänen Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta.

Komen suuren puhelinoperaattorin, Mobile TeleSystemsin, Vimplecomin ja Megafonin, keskinäinen kilpailu Venäjällä on pudottanut matkapuhelimen käyttökustannukset jo keskiluokankin ulottuville.

-Keskitariffit ovat 0,2-0,3 euroa minuutissa eli 1,5-2 kertaa kallimpaa kuin Suomessa, mutta trendi on edelleen alaspäin ja tänä vuonna arvioidaan, että tariffit laskevat noin 15-20 prosenttia, kertoo Väätäinen.

Silti matkapuhelinlasku nielee vielä merkittävän osan keskiluokkaisenvenäläisen reilun parisadan euron kuukausipalkasta.

-Venäläisten operaattoreiden asiakkaiden lasku on reilun 20 euron luokkaa. Eli siitä voi laskea itse kukin, että kuinka paljon on valmis käyttämään kotitalouden menoista tämmösiin palveluihin. Se on maailmalla pyörinyt siinä 10-7 prosentin välillä, Väätäinen suhteuttaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.