Käytä sitä kypärää! Kuolemanriski pienenee 73 prosenttia

Moni pyöräilee ilman kypärää, vaikka se pienentää kuolemanriskiä huomattavasti. Kypärättä pyöräilylle ei ole selvää syytä.

Pyöräilykypärä suojaa tehokkaasti päätä, ja se voi parhaassa tapauksessa jopa säästää pyöräilijän hengen.

Kypärättömyydelle ei löydy yhtä vahvaa syytä. Kolme neljästä ilman kypärää pyöräilevästä kertoo, että kypärää ei vain tule jostain syystä käytettyä.

Neljä kymmenestä käyttäisi kypärää, jos löytäisi riittävän hyvännäköisen kypärän, ilmenee Ifin kyselyssä. Joka neljäs painaisi kypärän päähänsä rikesakon uhatessa, ja joka viidennen herättäisi kypärän käyttöön vähältä piti -tilanne.

Kuusi kymmenestä pyöräilijästä käyttää kypärää aina pyöräillessään ja kaksi kymmenestä ei koskaan.

Päävamma on usein pyöräilyonnettomuuden vakavin seuraus. Tutkimusten perusteella pyöräilykypärän käyttö pienentää kuolemanriskiä 73 prosenttia. Pää- ja aivovammojen riski pienenee 63−88 prosenttia, kertoo Liikenneturva.

Näin valitset sopivan pyöräilykypärän:

1. Tarkista, että pyöräilykypärässä on CE-merkintä.

2. Valitse omaan päähän hyvin istuva kypärä. Etsi kypärä, jossa on säätömahdollisuus, jolloin kypärä sopii tarvittaessa myös esimerkiksi pipon kanssa.

3. Kiinnitä kypärä siten, että se suojaa myös otsaa. Varmista, että kypärä ei pääse siirtymään paikoiltaan, jos kaadut. Leukahihnan väliin pitäisi mahtua enintään 1–2 sormea.

4. Hyvä kypärä on sellainen, jota tulee käytettyä, joten älä väheksy kypärän ulkonäköä. Kirkas väri auttaa sinua erottautumaan liikenteessä.

5. Jos kypärä saa iskun esimerkiksi kaatumisen yhteydessä, vaihda se uuteen.

Internetissä toteutettuun kyselyyn vastasi noin 19 000 pääasiassa Ifin asiakasta huhti−toukokuussa 2014.

Lähde: Deski

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat