Käyskenteleekö pihallasi piikikäs tuhisija? Muista nämä tärkeät asiat, kun ruokit siiliä – äläkä missään nimessä lopeta juomatarjoilua kesken!
Siilillä on talvihorroksesta herättyään kova nälkä, mutta jos luonnosta ei löydy ravintoa, siili on pulassa. Siksi ihmisen tarjoama ravinto kelpaa piikikkäälle nisäkkäälle paremmin kuin hyvin. Lue, mitä siilien ruokinnasta tulee muistaa!
Kun siili kömpii pesästään talvihorroksen jälkeen, sen paino on voinut pudota jopa 60 prosenttia, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kertoo tiedotteessaan. Ei siis ihme, jos hoikistuneella siilillä on herättyään sudennälkä.
Jos maa on vielä jäässä, siili on kuitenkin ikävässä pinteessä, sillä luonnosta ei silloin löydy sille paljoakaan ravintoa. Tässä tilanteessa ihmisen tarjoama tukiravinto on tarpeen, HESY muistuttaa. WWF:n mukaan siilien määrä Suomessa on havaintojen perusteella vähentynyt viime vuosina merkittävästi ilmastonmuutoksen vuoksi, joten kaikki apu siileille on tarpeen.
Siilien ruokinta on hyvä aloittaa keväällä heti pakkasten laannuttua.
Kissanruokaa siilille – ja aina samaan kellonaikaan
HESYn ja WWF:n mukaan paras vaihtoehto siilin tukiravinnoksi on kissan tai koiran viljaton märkäruoka. Kissanruoka on proteiinipitoisempaa, ja siten jopa parempi valinta. Tärkeää on tarkistaa, ettei ruoan pääraaka-aine ole kala, sillä liiallinen määrä kalaa voi aiheuttaa siilille sinkin puutetta ja sen johdosta piikkien irtoamista.
Onko siili sympaattinen yökulkija vai petomainen saalistaja? Juttu jatkuu videon alla.
Viljattomia kissan tai koiran kuivanappuloita voi siilille niin ikään antaa, mutta ne pitää liottaa ensin huolellisesti vedessä tukehtumisvaaran estämiseksi. Liotus vedessä on tärkeää ensinnäkin siksi, että tällöin siili saa tarvitsemaansa vettä, mutta myös sen vuoksi, että kuivana nappulat voivat turvota siilin vatsassa johtaen jopa suolitukokseen.
Siilit ovat yöeläimiä, ja niille kannattaakin laittaa ruokaa tarjolle iltahämärissä. Täsmällinen siili oppii tulemaan paikalle aina oikeaan aikaan, kun ruoka tarjoillaan aina samoihin aikoihin.
Koska kaikkein parasta ruokaa siilille on sen luonnollinen, luonnosta löytämä ravinto, kuten madot, tulisi siilejä tukiruokkia vain keväällä, kun maan antimia on niukasti tarjolla, sekä syksyllä, kun siilit tankkaavat talvea varten. Kesä-heinäkuussa siilit pärjäävät itse löytämänsä ruoan varassa, paitsi jos vaikkapa takatalvi yllättää tai kuiva hellekausi kiusaa.
Varo salmonellaa
Astioillakin on väliä. Siilit ovat aikamoisia sottapyttyjä nojaillen astioiden reunoihin ja tepsutellen ruoan päällä. Siksi siilin ruoka-astiana kannattaa suosia laakeita, suuria astioita.
Epäsiistillä ruokintapisteellä esimerkiksi salmonella leviää siilistä toiseen, ja tartuntariski voi ulottua myös ruokkijaan perheineen. Siilin ruoka-astiat kannattaakin pestä joka päivä tai käyttää kertakäyttöastioita. Pese aina omat kädet huolellisesti astioiden käsittelyn jälkeen, HESY muistuttaa.
Jos pihassa käy monta eri siiliä, laita tarjolle useampi lautanen siilien välisten kiistojen ja tautien tarttumisen ehkäisemiseksi. Sateensuoja pitää ruoan hyvänä, kun taivaalta ripottelee pisaroita.
Videolla lisää salmonellasta. Juttu jatkuu videon alla.
Ei maitotuotteita siilille: Älä ruoki siiliä näillä ruoilla tai lopeta juomatarjoilua
Älä syötä siilille maitotuotteita. Vaikka siilit kovasti pitävätkin maidosta, niiltä puuttuu laktoosia pilkkova entsyymi. Näin ollen maitotuotteet aiheuttavat eläimille ripulia ja vatsavaivoja. Laktoosittomia tuotteita puolestaan on turha syöttää, sillä siili ei saa niistä ravintoa.
Siilille eivät sovi myöskään pähkinät, auringonkukansiemenet tai jauhomadot, sillä runsasfosforinen ravinto aiheuttaa siileille luusairauksia. Tämä piikikäs nisäkäs ei myöskään ole kasvissyöjä, ja kaipaa runsaasti proteiinia, joten vihanneksia ja kasviksia ei tule tarjoilla. Raaka kala aiheuttaa siilin hermostoon ja sydämeen vaikuttavaa tiamiinin puutosta, jätä sushit siis omalle lautasellesi.
Niin ikään mausteiset ja suolaiset ihmisen ruoat eivät ole siilin juttu – saati sitten jälkiruokapulla: leipä ja pulla turpoavat siilin vatsassa, ja täyttävät sen kyllä, mutta ravintoa ei siili niistä saa.
Kun juomatarjoilun aloittaa, sitä ei saisi lopettaa, vaan raikasta vettä tulisi pitää tarjolla koko kesän. Siilillä on mainio paikkamuisti, joten janon yllättäessä se matkaa tutulle paikalle juomaan. Jos juomatarjoilu loppuu, siililtä voi kuivana kautena kestää päiviä ennen kuin se löytää uuden paikan, jossa juoda. Nestehukka on tällöin todellinen uhka.
Muista: Seuraa siiliä etäältä, ja opeta sama myös lapsille. Koska kaikki eivät suhtaudu siiliin mukavalla tavalla, ei eläimiä kannata opettaa ihmisen läheisyyteen, HESY muistuttaa.
Tästä syystä pihaa ei kannata hoitaa
Siilit viihtyvät Suomen olosuhteissa vain ihmisen muokkaamissa ympäristöissä sekä ihmisasutuksen liepeillä, kuten pihoilla, puutarhoissa, puistoissa sekä niittyjen reunamilla. Etkö jaksaisi hoitaa takapihaa kuntoon? Siiliä se ei haittaa – päinvastoin! Tämä tuhisija ilahtuu, kun pihapiiristä löytyy risukasoja, viilliintynyttä ruohikkoa ja lehtikomposteja. Niiden ansioista piikikäs eläin löytää piilopaikkoja ja pesämateriaalia, mutta myös runsaasti hyönteisiä ruoaksi!
Muistathan, että tuholais- ja rikkaruohomyrkyt ovat siilille ja niiden ravinnolle haitallisia. Siili palkitsee auttajansa hoitamalla tuholaishyönteiset luonnollisin keinoin pois pihaltasi!
Pihanhoidossa on syytä tiedostaa, että kesäisin robottiruohonleikkurit voivat koitua siilien kohtaloksi. WWF muistuttaa viemään loukkaantuneen siilin hoitoon. Loukkaantuneita siilejä ottavat vastaan eri paikkakunnilla toimivat eläinten hoitolat ja eläinsuojeluyhdistykset.
Kun siilipesueen emo jäi auton alle, neuvokas Coco-koira pelasti eksyneet poikaset turvaan:
Lähteet: HESY, WWF
Uusimmat
-
09:50
Kirjailija Juha Vuorinen onnitteli pyöreitä täyttänyttä lastaan hellyttävällä kuvalla – myös vaimo täytti vuosia samana päivänä
-
09:44
Britannian sotilastiedustelu: Ukraina edenneet paikoin ensipuolustuslinjojen ohi – MTV seuraa sotaa
-
09:43
"Viinitollo" Maija Männistön mukaan suomalaisia askarruttaa avatun viinin säilyminen – "Ei pilaannu samalla tavalla kuin jauhelihapaketti"
-
09:37
Dramaattinen video sairaalavuoteelta – kehonrakennuslegenda menetti osan itsestään: "Muuttaa elämäni ikiajoiksi"
-
09:33
Suora lähetys puolukokouksesta juuri nyt: Kenestä tulee vihreiden uusi puheenjohtaja?
-
09:19
Yksi kuoli mökkipalossa – sai alkunsa kuistilta
-
09:11
1-vuotias selvisi viidakossa 40 päivää sisarustensa kanssa – näin tapahtumat Kolumbian sademetsässä etenivät
-
08:45
Jokerit lyö isot panokset Keravan jäähalliin vain 13 ottelun takia – uusi koti kutsuu jo seuraavalla kaudella
-
08:43
Jääkiekkolegendalta kohahduttavaa Venäjä-puhetta – "Heidän tulee varmistaa vuokranmaksu, ettei vaimojen ei tarvitse mennä töihin"
-
08:37
Saimi Hoyer sai ällistyttävän määrän viestejä – yli 14 000 suomalaista on tukenut konkurssin tehnyttä yrittäjää
-
08:30
Näin alkeellisesti hampaitamme hoidettiin vielä vuosikymmeniä sitten: Jalkapora jurisi syvällä hampaassa, hohtimet esiin ja rippilahjaksi tekohampaat
-
08:29
Terroristien hyökkäys hotelliin Somalian Mogadishussa on saatu loppumaan
-
08:08
Venäjän jalkapallotähti lähetti seksivideoita ukrainalaiselle rakastajattarelleen – hakkerit levittivät julkisuuteen: "Minua on uhkailtu"
-
07:47
Breaking Bad -tähti Mike Bataeyh, 52, on kuollut äkillisesti
-
07:45
Voittamaton SJK ei myönnä tavoittelevansa mestaruutta – huippuluotsi paljasti täysin toisen unelman: "Se on vain minun haaveeni"
-
07:37
Toimittaja testasi Puolustusvoimien uutta kivääriä, jolla parhaat ampuvat kilometrin päähän – näin se sujui
-
07:16
Likainen haava vaatii kaksi toimenpidettä – tunnista oireet, jotka kertovat, että lääkäriin on kiire
-
07:15
Love Islandin pääohjaaja sekä -käsikirjoittaja pääsevät herättämään sisäiset romanttikkonsa – Espanjan kuvausolosuhteet haastavat toisinaan tehtävää
-
07:11
Pöllöraati arvioi mahdolliset presidenttiehdokkaat: ”Kärkiehdokkaat tekevät pesäeroa likaiseen puoluepolitiikkaan”
-
07:05
SM-liigan seurapomot väistelevät kuumaa kysymystä – vain kourallinen kommentoi kritisoitua päätöstä: "Siirtää on aina helppo asioita"
-
Lataa lisää