Käyskenteleekö pihallasi piikikäs tuhisija? Muista nämä tärkeät asiat, kun ruokit siiliä – äläkä missään nimessä lopeta juomatarjoilua kesken!

Hyvinkääläismiehen pihalla on keidas siileille – helteellä siilit eivät saa tarpeeksi ruokaa tai vettä: ”Silloin ihmisen täytyy osata auttaa” 0:44
KATSO MYÖS: Hyvinkääläismiehen pihalla on keidas siileille – helteellä siilit eivät saa tarpeeksi ruokaa tai vettä: "Silloin ihmisen täytyy osata auttaa"

Siilillä on talvihorroksesta herättyään kova nälkä, mutta jos luonnosta ei löydy ravintoa, siili on pulassa. Siksi ihmisen tarjoama ravinto kelpaa piikikkäälle nisäkkäälle paremmin kuin hyvin. Lue, mitä siilien ruokinnasta tulee muistaa!

Kun siili kömpii pesästään talvihorroksen jälkeen, sen paino on voinut pudota jopa 60 prosenttia, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kertoo tiedotteessaan. Ei siis ihme, jos hoikistuneella siilillä on herättyään sudennälkä.

Jos maa on vielä jäässä, siili on kuitenkin ikävässä pinteessä, sillä luonnosta ei silloin löydy sille paljoakaan ravintoa. Tässä tilanteessa ihmisen tarjoama tukiravinto on tarpeen, HESY muistuttaa. WWF:n mukaan siilien määrä Suomessa on havaintojen perusteella vähentynyt viime vuosina merkittävästi ilmastonmuutoksen vuoksi, joten kaikki apu siileille on tarpeen.

Siilien ruokinta on hyvä aloittaa keväällä heti pakkasten laannuttua.

Kissanruokaa siilille – ja aina samaan kellonaikaan

HESYn ja WWF:n mukaan paras vaihtoehto siilin tukiravinnoksi on kissan tai koiran viljaton märkäruoka. Kissanruoka on proteiinipitoisempaa, ja siten jopa parempi valinta. Tärkeää on tarkistaa, ettei ruoan pääraaka-aine ole kala, sillä liiallinen määrä kalaa voi aiheuttaa siilille sinkin puutetta ja sen johdosta piikkien irtoamista.

Onko siili sympaattinen yökulkija vai petomainen saalistaja? Juttu jatkuu videon alla.

Siili - sympaattinen yökulkija ja petomainen saalistaja 6:01
Mika Tommola tutustui siileihin Korkeasaaren Villieläinsairaalassa.

Viljattomia kissan tai koiran kuivanappuloita voi siilille niin ikään antaa, mutta ne pitää liottaa ensin huolellisesti vedessä tukehtumisvaaran estämiseksi. Liotus vedessä on tärkeää ensinnäkin siksi, että tällöin siili saa tarvitsemaansa vettä, mutta myös sen vuoksi, että kuivana nappulat voivat turvota siilin vatsassa johtaen jopa suolitukokseen. 

Siilit ovat yöeläimiä, ja niille kannattaakin laittaa ruokaa tarjolle iltahämärissä. Täsmällinen siili oppii tulemaan paikalle aina oikeaan aikaan, kun ruoka tarjoillaan aina samoihin aikoihin.

Koska kaikkein parasta ruokaa siilille on sen luonnollinen, luonnosta löytämä ravinto, kuten madot, tulisi siilejä tukiruokkia vain keväällä, kun maan antimia on niukasti tarjolla, sekä syksyllä, kun siilit tankkaavat talvea varten. Kesä-heinäkuussa siilit pärjäävät itse löytämänsä ruoan varassa, paitsi jos vaikkapa takatalvi yllättää tai kuiva hellekausi kiusaa.

Varo salmonellaa

Astioillakin on väliä. Siilit ovat aikamoisia sottapyttyjä nojaillen astioiden reunoihin ja tepsutellen ruoan päällä. Siksi siilin ruoka-astiana kannattaa suosia laakeita, suuria astioita.

Epäsiistillä ruokintapisteellä esimerkiksi salmonella leviää siilistä toiseen, ja tartuntariski voi ulottua myös ruokkijaan perheineen. Siilin ruoka-astiat kannattaakin pestä joka päivä tai käyttää kertakäyttöastioita. Pese aina omat kädet huolellisesti astioiden käsittelyn jälkeen, HESY muistuttaa.

Jos pihassa käy monta eri siiliä, laita tarjolle useampi lautanen siilien välisten kiistojen ja tautien tarttumisen ehkäisemiseksi. Sateensuoja pitää ruoan hyvänä, kun taivaalta ripottelee pisaroita.

Videolla lisää salmonellasta. Juttu jatkuu videon alla.

Salmonellan oireet 1:17
Miten salmonella tarttuu? Millaiset ovat salmonellan oireet?

Ei maitotuotteita siilille: Älä ruoki siiliä näillä ruoilla tai lopeta juomatarjoilua

Älä syötä siilille maitotuotteita. Vaikka siilit kovasti pitävätkin maidosta, niiltä puuttuu laktoosia pilkkova entsyymi. Näin ollen maitotuotteet aiheuttavat eläimille ripulia ja vatsavaivoja. Laktoosittomia tuotteita puolestaan on turha syöttää, sillä siili ei saa niistä ravintoa.

Siilille eivät sovi myöskään pähkinät, auringonkukansiemenet tai jauhomadot, sillä runsasfosforinen ravinto aiheuttaa siileille luusairauksia. Tämä piikikäs nisäkäs ei myöskään ole kasvissyöjä, ja kaipaa runsaasti proteiinia, joten vihanneksia ja kasviksia ei tule tarjoilla. Raaka kala aiheuttaa siilin hermostoon ja sydämeen vaikuttavaa tiamiinin puutosta, jätä sushit siis omalle lautasellesi.

Niin ikään mausteiset ja suolaiset ihmisen ruoat eivät ole siilin juttu – saati sitten jälkiruokapulla: leipä ja pulla turpoavat siilin vatsassa, ja täyttävät sen kyllä, mutta ravintoa ei siili niistä saa.

Kun juomatarjoilun aloittaa, sitä ei saisi lopettaa, vaan raikasta vettä tulisi pitää tarjolla koko kesän. Siilillä on mainio paikkamuisti, joten janon yllättäessä se matkaa tutulle paikalle juomaan. Jos juomatarjoilu loppuu, siililtä voi kuivana kautena kestää päiviä ennen kuin se löytää uuden paikan, jossa juoda. Nestehukka on tällöin todellinen uhka.

Muista: Seuraa siiliä etäältä, ja opeta sama myös lapsille. Koska kaikki eivät suhtaudu siiliin mukavalla tavalla, ei eläimiä kannata opettaa ihmisen läheisyyteen, HESY muistuttaa.

Tästä syystä pihaa ei kannata hoitaa

Siilit viihtyvät Suomen olosuhteissa vain ihmisen muokkaamissa ympäristöissä sekä ihmisasutuksen liepeillä, kuten pihoilla, puutarhoissa, puistoissa sekä niittyjen reunamilla. Etkö jaksaisi hoitaa takapihaa kuntoon? Siiliä se ei haittaa – päinvastoin! Tämä tuhisija ilahtuu, kun pihapiiristä löytyy risukasoja, viilliintynyttä ruohikkoa ja lehtikomposteja. Niiden ansioista piikikäs eläin löytää piilopaikkoja ja pesämateriaalia, mutta myös runsaasti hyönteisiä ruoaksi! 

Muistathan, että tuholais- ja rikkaruohomyrkyt ovat siilille ja niiden ravinnolle haitallisia. Siili palkitsee auttajansa hoitamalla tuholaishyönteiset luonnollisin keinoin pois pihaltasi!

Pihanhoidossa on syytä tiedostaa, että kesäisin robottiruohonleikkurit voivat koitua siilien kohtaloksi. WWF muistuttaa viemään loukkaantuneen siilin hoitoon. Loukkaantuneita siilejä ottavat vastaan eri paikkakunnilla toimivat eläinten hoitolat ja eläinsuojeluyhdistykset.

Kun siilipesueen emo jäi auton alle, neuvokas Coco-koira pelasti eksyneet poikaset turvaan:

Siilipesueen emo jäi auton alle – Neuvokas Coco-koira pelasti eksyneet poikaset turvaan 0:20
Coco pelasti pikkusiilit.

Lähteet: HESY, WWF

Lue myös:

    Uusimmat