Käyrät kurkut ja kumisaappaiden käyttöohjeet – Ovatko nämä hulluimmat EU-direktiivit?

Eräät Euroopan unionin ohjesäännöt eli direktiivit ovat huvittaneet suomalaisia aivan liittymisestämme alkaen. Muistatko vielä mitkä?

Euroopan unionin älyttömimmän direktiivit herättävät huvittuneisuutta muuallakin kuin Suomessa. Tässä muutama hullunkuriselta vaikuttava säännös!

Käyrät kurkut

Vuonna 1995 EU antoi ohjeita koskien kurkkuja ja banaaneja. EU:n mukaan banaanit tai kurkut eivät saaneet olla liian käyriä, vaan esimerkiksi liian käyrät kurkut piti direktiivin mukaan varustaa maininnalla ”kakkosluokkaa”.

Valta osa EU-maista äänesti tätä asetusta vastaan. Lopulta jopa EUn hallintoelimissä huomattiin, että viljelijät heittivät makunsa puolesta täydellisiä banaaneja menemään, vain koska ne olivat liian kaarevia. Direktiivi kumottiin vuonna 2008, jakurkkujen ja banaanien käyryyden puolesta taistelleet olivat voittaneet.

Veden juonti ei estä kuivumista

EU väitti, ettei juomavedellä ole tieteellistä näyttöä nestehukan estämiseen. Siispä vesipulloihin kiellettiin laittamasta merkintää, joka viittaisi veden juomisen estävän kuivumista.

Älä syö hevostasi

Ei mitään hätää, jos olet niin nälkäinen että voisit syödä hevosen – tämä on vielä sallittua. Mutta älä ihmeessä omista juuri sitä hevosta! EU nimittäin kieltää sinua syömästä omaa hevostasi.

Älä osta tusinaa munia

Vuonna 2010 EU määräsi, että mitään ruokatavaraa ei vastaisuudessa voi hinnoitella kappalemäärän perustella.

Vaikka voit vielä ostaa kaupasta kuuden tai 12 munan kennon, ne pitää silti hinnoitella painon mukaan.

Lantut lanttuina

Lanttu ja nauris muistuttavat toisiaan, mutta EU kehottaa pitämään huolta siitä, että näitä juureksia ei sekoiteta toisiinsa.

Poikkeus kuitenkin löytyy. Jos lanttua on käytetty Empanadas-piiraiden täytteenä, silloin on täysin hyväksyttävää, että tuotemerkinnässä lanttua kutsutaan nauriiksi.

Käytä kumisaappaitasi oikein!

EU-direktiivit turvaavat sinua myös kumisaappaita ostaessasi. Asetuksen mukaan nimittäin jokaisen saapasparin mukana täytyy olla käyttöohjeet 12 kielellä.

Ilmapallot eivät sovellu lapsille

Euroopan Unionin maissa alle 8-vuotiaat lapset eivät saa puhaltaa ilmapalloja ilman aikuisen valvontaa, sillä ilmapalloissa piilee tukehtumisvaara.

Vappupillien käyttämiseen vaaditaan 14 vuoden ikää: pillit nimittäin sisältävät vaarallisen paperirullan, joka tulee ulos kun pilliin puhaltaa. Tässä piilee ilmeinen tukehtumisvaara, eli eiköhän kohta asetuksissa ole K-18 merkintä.

Suomalaisia erikoisuuksia

EU piti tervalla pintakäsiteltyjä tuotteita myrkyllisinä, ja päätti kieltää puun suojaamisen tervalla. Kuitenkin Suomi sai tähän erikoisluvan pitkien perinteiden takia.

Suomalaiset rekka-autot puolestaan saivat EU:lta moitteita liiallisesta leveydestä. Tarkka leveysmääräys tuli voimaan vuonna 2007: rekka saa olla 2,55 metriä leveä, eikä senttiäkään sen yli. Suomalaisia rekkoja jouduttiin sitten kuuliaisesti kaventamaan muutamia senttimetrejä.

Turmiolliset lakritsipiiput

Muistatteko lakritsipiiput? EU:n tupakoinnin vastaisen asenteen mukaan nämä vaaralliset makeiset yllyttävät lasta tupakkaa tupruttelemaan. Vuonna 2009 kyseiset makeiset kuitenkin voittivat tiensä takaisin kauppojen hyllyille, ja lapset saivat piippunsa.

Lähde: http://www.huffingtonpost.co.uk, http://www.businessinsider.com, http://www.telegraph.co.uk, http://hereisthecity.com

Studio55.fi/ Erja Haverinen

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja