Kaveriaan kolmen päivän ajan pahoinpidelleen miehen elinkautinen kumottiin – hovioikeuden mukaan kyseessä oli "tavanomaista moitittavampi tappo"

Monimutkainen kaavio elinkautisvankien vapauttamisesta 0:45
Miten elinkautisvanki voidaan vapauttaa? Katso videolta, miten monimutkainen prosessi etenee vankeusvuosien jälkeen

Lapinlahtelaisen miehen elinkautinen murhatuomio aleni Itä-Suomen hovioikeudessa pitkäksi vankeusrangaistukseksi.

Henkirikos tapahtui vuoden 2019 helmikuussa uhrin asunnossa Pohjois-Savossa Lapinlahdella. Mies tuomittiin käräjäoikeudessa murhasta elinkautiseen kuluvan vuoden maaliskuussa.

Hovioikeudessa ratkottiin, oliko kyseessä raa'alla ja julmalla tavalla tehty murha vai tappo.

Pahoinpitely kesti kolme päivää

1974 syntynyt mies tunsi uhrin entuudestaan. Hän oli mennyt uhrin asunnolle kolmea päivää aiemmin. Asunnolla oli majaillut myös kaksi naista. 

Tuomitun mukaan tilanne eskaloitui väkivaltaiseksi uudestaan ja uudestaan, aina kun uhri ärsytti häntä tahallaan. Käräjäoikeuden mukaan mies oli pahoinpidellyt uhriaan kolmen päivän ajan usealla eri kerralla, repäissyt hänen korvakorunsa irti sekä polttanut miehen partakarvoja.

Uhri makasi sängyssä

Kuolemaa edeltävänä päivänä pahoinpitely oli kestänyt noin neljä tuntia, muun seurueen nauttiessa alkoholia ja poltellessa tupakkaa. Asunnolla ollut nainen oli kysynyt uhrilta, haluaisiko hän lähteä käymään lääkärissä, mutta uhri oli kieltäytynyt.

Naisen mukaan mies oli hakannut uhriaan kasvoihin, kun tämä makasi puolustuskyvyttömänä sängyllä. Uhri yritti suojautua pitämällä käsiään kasvojen edessä. 

Ryypiskely asunnolla jatkui yöhön saakka. Aamulla uhrin todettiin olevan kuollut. 

Uhrin nenäluu oli murtunut kummaltakin puolelta. Lisäksi hänellä oli lukuisia ruhjevammoja päänsä alueella ja murtuneita kylkiluita. Hän oli menehtynyt kallonsisäiseen verenvuotoon. 

Myöhemmin ulkopuolinen henkilö oli mennyt uhrin asunnolle ja löytänyt tämän kuolleena. Epäilty ehti pakoilla poliisia joitakin päiviä ennen kiinnijääntiään.

Elikantinen muuttui 10,5 vuoden vankeudeksi

Mies kiisti syyllistyneensä murhaan tai tappoon, mutta myönsi pahoinpidelleensä uhria. Mielentilalausunnon mukaan hän oli tekoaikaan syyntakeinen. 

Tuomittu valitti hovioikeuteen elinkautistuomiostaan. Tänään annetussa ratkaisussa hovioikeus alensi käräjäoikeuden määräämän elinkautistuomion 10,5 vuoden ehdottomaksi vankeudeksi.

Teko oli "tavanomaista tappoa moitittavampi"

Hovioikeuden mukaan kuolemaan johtanut väkivalta oli tapahtunut monella eri kerralla usean päivän aikana.

Epäselväksi jäi, mitä minkäkin päivän aikana oli tarkalleen tapahtunut ja missä vaiheessa uhri oli ajautunut puolustuskyvyttömään tilaan. Myös toinen henkilö oli pahoinpidellyt uhria pesäpallomailalla. 

Hovioikeuden mukaan tekoon liittyi julmuutta ilmentäviä piirteitä. Tekotapa ei kuitenkaan täyttänyt erityisen julmalla tai raa'alla tavalla tehdyn suunnitelmallisen murhan tunnusmerkistöä, mutta oli "tavanomaista tappoa moitittavampi". 

Lue myös:

    Uusimmat