Mainos

Kävelyrobotti kehitteillä apuvälineeksi halvautuneille

Japanissa on kehitteillä robotti apuvälineeksi alaraajahalvautuneille. Robotti auttaa potilasta seisomaan ja kävelemään.

Kävelyrobotin kuusi nivelmoottoria ohjaavat lantioiden, polvien ja nilkkojen liikkeitä. Kävelijä voi itse säädellä liikkeen nopeutta, nivelten taipumiskulmaa ja askeleen pituutta.

Kuntoutuslääkäri Ei-ichi Saito on kehittänyt kävelyrobottia kymmenen vuoden ajan. Hänen mukaansa hankalinta työssä on ollut tasapainon hallintamekanismit, jotta kävely sujuisi kompuroimatta. Apua tähän tekniseen ongelmaan hän on saanut autonosia valmistavalta yritykseltä.

Arkkitehti Takanori Kato on ollut potilaana mukana kävelyrobotin kehittelytyössä kolmen vuoden ajan. Hän sai selkäydinvamman lumilautaonnettomuudessa neljä vuotta sitten.

Robotin avulla Kato pystyy nyt kävelemään yli 500 metrin matkan kerrallaan.

- On psykologisesti aivan eri asia, kun voi seistä samalla tasolla toisten kanssa. Pidän ulkoilusta ja haluaisin taas mennä sellaisiin paikkoihin, joihin pyörätuolilla ei pääse, hän sanoo.

Kävelyrobotin kehitystyö alkaa olla loppusuoralla. Kuntotouslääkäri Saito toivoo saavansa sen sairaaloiden käyttöön vuoden sisällä.

Sen jälkeen alkaisi kävelyrobotin seuraavan sukupolven suunnittelu: monimutkaisempia liikkeitä, kuten portaiden nouseminen ja laskeminen.

(MTV3 - NHK)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.