Käveletkö liukuportaissa? Tämän vuoksi se ei kannatakaan

1:06

Liukuportaissa käveleminen ei säästä aikaa, mutta on turvallisuusriski.

Videolla taapero osoittaa, etteivät lapsiturvalliset portaat olleetkaan nimensä veroiset.

Kiireinen kaupunkikulttuuri saa ihmiset säästämään aikaansa esimerkiksi liukuportaissa, joissa käveleminen voi tuntua tuovan lisäsekunteja. Itse asiassa liukuportaissa käveleminen ei säästä aikaa, vaan tehokkaampaa olisikin seistä kiltisti, kertoo muun muassa New York Times.

Tutkijoiden mukaan liukuportaiden tehokkainta käyttöä olisi, mikäli ihmiset seisoisivat vieretysten – eli kävelijöiden ohituskaistaa ei olisi. Tällöin liukuportaisiin mahtuisi kerralla enemmän ihmisiä ja jono itse liukuportaisiin lyhenisi nopeasti.

"Tämä ei ole Venäjä" 

The Guardian -lehti tosin muistaa muistuttaa testistä raportoidessaan, että ihmisten reaktio ”hidasteluun” oli kovin vastahankainen.

– Voisitteko antaa meidän kävellä, jos niin haluamme? Tämä ei ole Venäjä, oli joku toimittajan mukaan huutanut.

Ärsyyntymiseen on helppo samaistua: Slate-sivuston haastattelemat asiantuntijat huomauttavat, että vierekkäin istuminen saattaa asettaa yksityisyyttä kaipaavat ihmiset kiusalliseen tilanteeseen.

Kävelymahdollisuuden estäminen puolestaan voi lisäksi ärsyttää kiireisiä: liike saa olon tuntumaan tehokkaammalta – minähän etenen! Arkijärki sanoo, että ohituskaistan käyttäminen nopeuttaa matkaa, vaikka oikeasti näin ei ainakaan ruuhka-aikana ole.

Liukuportaissa kävely on turvallisuusriski 

Liukuportaissa kannattaisi seistä kävelyn sijaan tehokkuuden lisäksi sen vuoksi, että se on turvallisempaa. Esimerkiksi kaatumiset vähenevät, jos ihmiset seisovat pitäen kädellä kiinni kaiteesta.

Kaatuminen jyrkissä ja pitkissä liukuportaissa voi olla kohtalokasta sekä kaatujalle itselleen että muille ympärillä oleville.

***

0:50

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja