Mainos

Seisotko vai käveletkö liukuportaissa? Yleinen harhaluulo nopeudesta kumottiin

Kannattaako ruuhka-aikaan kävellä liukuportaat vai seistä kärsivällisesti?

Liukuportaat ovat kätevä tapa kulkea kerrosten välillä. Pääset nopeasti eteenpäin vain seisomalla, mutta kiireessä moni kävelee rivakasti liukuportaat toiseen päähän. Sääntöjäkin liukuportaissa kulkemiseen kuuluu: oikealla seistään, vasemmalta ohitetaan!

Mutta kuinka paljon nopeammin pääset perille, jos kävelet liukuportaat ylös tai alas – sen sijaan, että vain seisoisit paikallasi? Vai nopeuttaako se itse asiassa matkaasi lainkaan? Tutkijat ovat selvittäneet vastauksen tähän kysymykseen.

Ruuhka-aikaan seisominen kannattaa

Puoli vuotta kestänyt tutkimus tehtiin Holbornin metroasemalla, joka on yksi Lontoon ruuhkaisimmista. Testijakson jälkeen analysoitiin erilaisia asioita, kuten sitä, onko nopeampaa seistä vai kävellä liukuportaissa.

Aamun ruuhkaisimpaan aikaan liukuportaissa numero 5 sai kävellä normaalisti. Liukuportaat numeroilla 6 ja 7 olivat sellaiset, joissa sai vain seistä.

Voisi kuvitella, että kävelemällä portaiden toiseen päähän pääsisi nopeammin. Kenties yllättävää olikin se, että kun ihmiset joutuivat seisomaan, suoritusteho parani – eli liukuportaita käyttäneiden ihmisten määrä kasvoi. 

Tutkimuksesta selviää, että erityisen ruuhkaisina hetkinä paras suoritusteho saadaan siis, kun matkustajat seisovat kummallakin puolella liukuportaita – ei siis kävelyä, eikä ohittelua vasemmalta.

Kävelyn sallineissa liukuportaissa paras suoritusteho oli 115 matkustajaa minuutissa, kun  40–60 prosenttia ihmisistä käveli portaat. Liukuportaissa, joissa vain seistiin, suoritusteho oli 151 matkustajaa minuutissa.

Sen sijaan hiljaisempina hetkinä, kun ruuhkaa ei ole, ei tutkijoiden mukaan ole merkittävää eroa sillä, seisooko vai käveleekö portaissa. 

Lähteet: Gizmodo, Mirror

***

0:51

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja