Mainos

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat alkoivat

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat alkoivat tänään 33. kerran. Isot ja pienet pelimannit virittelivät soitollaan juhlatunnelmaa festivaalialueella iltapäivällä pilvien väistyessä auringon edestä, ja illalla uusitulla festivaaliareenalla nähtiin komea joukko kotimaisia ja ulkomaalaisia esiintyjäryhmiä.

Yhdeksän juhlapäivän aikana Pohjoismaiden suurimmilla kansanmusiikin festivaaleilla esiintyy kaikkiaan parisataa kotimaista ja yli 30 ulkomaista yhtyettä ja tanssiryhmää. Pelkästään esiintyjiä on siten kokoontunut paikkakunnalle valtaisa määrä. Ja kun eri tilaisuuksissa käy runsaan viikon aikana noin 100 000 kuulijaa ja katsojaa, muuttuu Kaustisen kunnan pieni ja vehreä keskustaajama kansanmusiikin esittäjien ja ystävien todelliseksi unelmakohtaamispaikaksi.

Illan avajaiskonsertissa esiintyivät kaustislaisen Tallarin lisäksi Rimpparemmi, novgorodilainen Volkhoviane sekä yksi juhlien eksoottisista vieraista, monirytmistä polynesialaista musiikkia ja tanssia esittävä Te Waka Uuden Seelannin Tokelaun atolleilta.

Sunnuntai-illan konsertissa on mahdollisuus paneutua japanilaiseen taiko-rummutuksen perinteeseen. Silloin esiintyy ensimmäisellä Euroopan-kiertueellaan oleva Tokyo Dakegi-Dan-ryhmä. Sen esitystä kuullut musiikkijuhlien ohjelmajohtaja Jyrki Heiskanen kertoo maagisen rummutuksen pureutuvan syvälle kuulijan sieluun. Muita odotettuja ulkomaalaisvieraita ovat muun muassa jaloillaan ihmeitä tekevä yhdysvaltalainen tanssiryhmä Footworks sekä At the Racket -yhtye Irlannista.

Maateemana on tänä kesänä Sveitsi, josta juhlille saapuu kymmenen esiintyjäryhmää. Maan musiikin esittely painottuu jodlausta vähemmän tunnettuihin musiikkisuuntauksiin. Maan nykykansanmusiikki ei esimerkiksi ollenkaan kaihda sähköinstrumentteja.

Kanteleen vuosi

Neljännesvuosisata sitten Kaustisen juhlien pääteemana oli kantele. Teemavuosi pani tuolloin alulle soittimen uuden tulemisen ja poiki erilaisia kanteleeseen liittyviä projekteja. Kantele on vuoden 2000 Kansanmusiikin keskusliiton ja koko kansanmusiikin alan teemana, ja niinpä se valittiin myös Kaustisen pääteemaksi.

Kantele on vahvasti esillä koko tämän kesän kansanmusiikkijuhlien ajan, mutta sille erityisesti omistettua päivää vietetään maanantaina päivällä parituntisessa Tuhansin kantelein -konsertissa. Maanantai-iltana on vuorossa suuri Hauenleukajuhla, jossa kuullaan satoja pienempiä kanteleita sekä nähdään maailman suurin soiva, yli seitsemän metriä pitkä kantele.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.