Mainos

Kaupunkisiileihin kytketään radiolähettimiä Joensuussa

Radiosiilien toivotaan saavan vipeltää rauhassa.

Siili

Siilien liikkeitä ryhdytään seuraamaan toukokuussa radiolähettimien avulla Joensuun kaupunkialueella. Joensuun yliopiston biologian laitoksen tutkimuksessa selvitetään kaupunkisiilien käyttäytymistä, ravintoa, ympäristömyrkkykuormitusta sekä kuolleisuutta.

Siiliä on tutkittu suhteellisen vähän sen pohjoisimmalla levinneisyysalueella. Nyt alkavan tutkimuksen toivotaan tuovan uutta tietoa kaupunkiympäristön vaikutuksista siileihin. Tuloksia voidaan hyödyntää osaltaan myös kaupunkisuunnittelussa ja kaupunkieläinkantojen suojelussa.

Tutkimuksessa siileihin kytketään radiolähettimiä, joiden avulla selvitetään näiden horrostavien hyönteissyöjien liikkumista, vuorokausiaktiivisuutta sekä elinympäristönkäyttöä. Korvamerkkien avulla pyritään saamaan tietoa siilien levittäytymisestä ja kannan koosta.

Lähettimet ja korvamerkit ovat pieniä, eivätkä ne häiritse eläinten käyttäytymistä. Siilin piikkeihin liimattu lähetin irtoaa muutaman kuukauden kuluttua. Tutkijat pyrkivät saamaan haltuunsa myös kaikki kuolleina kaupunkialueelta löytyvät siilit mm. kuolinsyiden selvittämiseksi.

Tutkijat toivovat, että "radiosiilit" saisivat vaeltaa Joensuussa kaikessa rauhassa. Siilien kintereillä liikkuu myös tutkijoita, jotka seuraavat niiden käyttäytymistä.

Siilejä asustaa Suomessa Tornio-Kuhmo-linjan eteläpuolella. Siili on aktiivinen öisin ja sen elinpiiri on 2-4 hehtaaria. Suurin osa sen aktiivisesta ajasta kuluu ravinnon etsimiseen. Ravinnoksi kelpaavat hyönteiset, etanat, sammakot, jyrsijän poikaset ja raadot. Maitoa siilille ei pidä antaa, koska maito ei siilin elimistölle sovi.

Tutkimushankkeen rahoittaa Maj ja Tor Nesslingin säätiö. Myös Joensuun kaupungin ympäristönsuojelutoimisto osallistuu tutkimushankkeeseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.