Mainos

Kauppojen aukiolot voivat vapautua jo perjantaina: MTV selvitti tärkeimmät muutokset

Kauppojen vapaa aukiolo voi olla mahdollista jo perjantaina. Kaupat kertovat MTV Uutisille, että aukioloajat pitenevät ennen kaikkea viikonloppuisin. Suosituin pidennys on lauantai-ilta. 

Lakia kauppojen vapaasta aukiolosta odotetaan huomenna keskiviikkona presidentin esittelyyn. Jos laki vahvistetaan esittelyssä, kaupat voivat päättää vapaasti aukiolostaan uudenvuodenpäivästä alkaen.

Millä tavalla aukioloajat sitten muuttuvat? MTV Uutiset kysyi kahdelta kaupan suurelta toimijalta sekä Kaupan liitolta, miten aukioloajat pitenevät ja mikä siihen vaikuttaa.

K-kauppiaat päättävät itse

Kaupan keskusliike Keskosta kerrotaan, että K-kauppiaat päättävät paikallisista aukioloajoista itsenäisesti. Kesko arvioi, että vaihtelua tulee olemaan paljon.


Viestintäjohtaja Karoliina Partanen Ruokakeskosta muistuttaa, että K-ryhmässä on käytössä yrittäjämalli. Jokainen saa omalta osaltaa päättää itsenäisesti, kuinka kaupat ovat vastaisuudessa auki.

– Jokaisessa kaupassa on oma yrittäjä ja kauppiaita on yli 900. Monet ovat käyneet keskusteluja omilla kanavillaan kuten Facebook-sivuillaan siitä, mitä asiakkaat aukioloajoilta toivovat. Ja keskusteluja on käyty tietysti myös henkilökunnan kanssa.

Partanen uskoo, että aukioloajat pääsääntöisesti pitenevät, erityisesti viikonloppuisin.

– Meidän käsityksemme on, että valtaosa kauppiaista hyödyntää aukioloaikojen vapautuksia jollain tavalla. Varsinkin lauantai-illan aukioloaikoja pidennetään monessa paikassa parilla-kolmella tunnilla.

Kauppias: Lauantai-illat suosituimpia

K-Citymarket Koivukylän kauppias Janne Rinne vahvistaa viikonloppuaukiolojen pidennystarpeen.

– Olemme tehneet kyselyjä sekä asiakkaille että henkilökunnalle ja vastaus on yksiselitteinen: lauantai-iltaan on tulossa lisätunteja. Vastaisuudessa olemme auki 8-21, kun nyt suljemme lauantaisin kello 18.

– Myös sunnuntaiaamuun toivottiin lisää tunteja, ja olemmekin päättäneet avata sunnuntaisin jo kello 10, kun ovet nykyisin aukeavat kello 12, Rinne kertoo.

Kauppiaan mukaan aukiolojen vapautus on erittäin hyvä asia, joka selventää tämänhetkistä tilannetta.

– Tämän hetken tilanteessahan asiakkaat eivät tiedä, miten kaupat ovat auki. Jatkossa se tulee olemaan paljon selkeämpää.

Rinne uskoo myynnin lisääntyvän uusien tuntien myötä, mutta voittojen jäävän maltillisiksi.

– Luulen, että tässä mennään aika plus miinus nolla. Uskon, että myynti lisääntyy, mutta tietysti kulutkin lisääntyvät työtuntien tarpeen noustessa. Mutta nyt me pystymme palvelemaan asiakkaita silloin kun he haluavat, että heitä palvellaan.

Rinteen mukaan tärkeää uudessa tilanteessa on asiakkaiden kuunteleminen. Kauppiaan pitää olla valmis muuttamaan aukioloaikoja kysynnän mukaan pienellä kynnyksellä.

– Toki pitää herkällä korvalla kuunnella asiakkaita. He päättävät jatkossa, miten heitä palvellaan, lisätäänkö tunteja vai vähennetäänkö niitä. Nyt täytyy olla valmis muuttamaan nopeastikin aukioloaikoja asiakkaiden toiveiden mukaan. 

SOK: Osuuskaupat päättävät itsenäisesti

SOK:sta kerrotaan, että yhteistä keskustelua aukioloajoista on käyty, mutta osuuskaupat päättävät lakimuutoksen jälkeen omat aukioloaikaansa itsenäisesti. 

Lain tultua voimaan sadat Prismat, S-marketit ja Salet eri puolilla Suomea pidentävät aukioloaan, kertoo SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine

– Olemme tehneet suunnitelmia SOK:lle siitä, kuinka kauppojen kannattaisi olla auki ja myös laskelmia osuuskauppojen tueksi. Nyt meillä on tieto, että lähes 500 myymälässä aukioloajat tulevat pitenemään.

Aukioloja muutetaan pääasiassa vilkkailla alueilla.

– Aukioloajat pitenevät erityisesti siellä, missä on paljon väestöä, kuten pääkaupunkiseudulla. 

Myös Lainen kertoo, että lauantai-illat ovat yleinen pidennyksen kohde. Varsinkin pääkaupunkiseudulla myös läpi vuorokauden auki olevien myymälöiden määrä lisääntyy hieman, osa suosituimmista Prismoista taas sulkee muutoksen jälkeen ovensa vasta kello 23. 

Ajantasaiset tiedot SOK:n myymälöiden aukioloista voi katsoa Patarumpu.fi-nettisivustolta.

"Aukioloajat pitenevät vähitellen"

Kaupan liiton edunvalvontapäällikkö Tuula Loikkanen uskoo, että alkuvuonna nähdään vaihtelevia aukioloja. 

– Tämä on uusi tilanne kaikille kaupoille ja myös kuluttajille, että kaupat ovat vähän erikoisempaan aikaan auki. Totta kai kauppojen pitää kokeilla ja kuunnella kuluttajien tahtoa tässä vaiheessa. Oikea aukiolotarve tullaan näkemään parhaiten ehkä vuoden päästä. 

Loikkanen ei usko nopeisiin muutoksiin vaikka aukioloajat vapautuisivat jo perjantaista alkaen.

– Kyllähän tämä aikataulu on aika nopea. Toki isoimmat kauppaketjut on osanneet hiukan työvuorolistoja miettiä siihen suuntaan, mutta luulen että mitään suurta mullistusta ei tapahdu ihan 1. tammikuuta. Isoimmat muutokset alkavat näkyä pikku hiljaa, edunvalvontapäällikkö sanoo.

Esimerkiksi K-Citymarketia Koivukylässä pyörittävä Janne Rinne kertoo, että jos asia hyväksytään, heillä aukioloajat pitenevät lauantaina 30.1. Näin siksi, että työvuorot on jo tehty viikolle neljä saakka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.