Mainos

Helsinkiläisen jätti-Prisman yllätysveto: Pitää ovensa auki ympäri vuorokauden – jopa itsenäisyyspäivänä

2:26

Helsingin Kannelmäessä sijaitseva Prisma Kaari on päättänyt vastata joulunajan kaupparuuhkiin aivan uudenlaisella tavalla – pitämällä kaupan auki 1. joulukuuta alkaen ympäri vuorokauden. Joulukuun alun jälkeen Kaaren kauppakeskuksessa oleva Prisma sulkee ovensa ensimmäisen kerran vasta jouluaattona 24. joulukuuta kello 16.

Kyse on Suomessa täysin poikkeuksellisesta tempauksesta. HOK-Elannon mukaan Kaaren kokeilu on myös Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen. 

– Ennen kaikkea tämä on erittäin mielenkiintoinen kokeilu. Pienempiä ruokakauppojahan on ollut jo aikaisemmin 24/7 auki, mutta nyt kiinnostaa nimenomaan tämä käyttötavarapuoli – tällä hetkellä niitä tuotteita ei pystytä ostaa öisin. Nyt tarjotaan asiakkaille se mahdollisuus, kertoo Prisma Kaaren johtaja Ilkka Riiali.

Ajatus syntyi jo keväällä

Ajatus Prisma Kaaren ympärivuorokautisesta aukiolosta sai alkunsa keväällä, kun ketjussa puitiin sitä, miten uudet, laajennetut aukioloajat ovat toimineet.

HOK-Elannon Prisma-ketjun johtaja Lassi Juntusen mukaan silloiset positiiviset kokemukset rohkaisivat kokeilemaan joulunajan ympärivuorokautista aukioloa ison mittaluokan myymälässä.

– Sitä kypsyteltiin kesän yli ja päätimme kokeilla tätä nyt joulukuussa hypermarketissa. Prisma Kaari valikoitui kohteeksi sen takia, että se on sijainniltaan keskeisellä paikalla Kehä 1:n varrella. Sen valikoima on myös yksiköistä laajin, joten se on asiakkaan kannalta paras vaihtoehto. Prisma Kaaressa kun on suuren ruokapuolen lisäksi erinomainen käyttötavaravalikoima, Juntunen sanoo.

Asiakas äänestää toiminnallaan

Ketjujohtajan mukaan kokemus Alepoista ja S-marketeista on osoittanut, että ruokakauppaa tehdään ympäri vuorokauden. Nyt kiinnostus on erityisesti käyttötavarapuolella.

– En kuitenkaan halua mennä vielä asioiden edelle ja laukoa konkreettisia odotuksia, vaan ennemmin teemme tässä niin, että avaamme ovet ja annamme asiakkaalle mahdollisuuden käydä kaupassa. Asiakas äänestää omalla toiminnallaan, onko kysyntää, ja jos on, niin mikä häntä kiinnostaa, Juntunen sanoo.

Äänestys

Tarvitaanko läpi yön auki olevia jättimarketteja?

Kyllä

Ei

Tarvitaanko läpi yön auki olevia jättimarketteja?

Kyllä 37%

Ei 63%

37%
63%
ääniä 30155 kpl

Prisma Kaaren Riiali uskoo, että öiseen aikaan asiakkaat ostavat samantyylisiä tuotteita kuin iltaisinkin kello 21-23 välillä.

– Keskiostos on tuohon aikaan vähän pienempi kuin päivällä. Usein asiakas hakee nopeaa syötävää, mutta kyllä käyttötavaraakin on ostettu hyvin tuohon aikaan.

Kello 21 jälkeen ostoksia tekevät ovat Riialin mukaan nuorempaa väkeä, pääosin 20-40-vuotiaita.

– Erityisesti vuorotöitä tekevät näkyvät asiakaskunnassamme. Uskon, että tämä joulukuun ympärivuorokautinen aukiolo on myös heille mahdollisuus käydä jouluostoksilla.

– Ostokset voi tehdä aamuyöllä päättyvän vuoron jälkeen ja sen jälkeen henkilöllä on vapaa-aikaa – heti herättyään ei tarvitse miettiä sitä, mihin lähtee kauppaan.

"Ei ole enää kiire kauppaan"

”Minä en ruokakauppaa yöllä tarvitse.” ”Myyjäraukat joutuvat työskentelemään ympäri vuorokauden.” ”Miten turvallisuusasioiden kanssa keskellä yötä?”

Laajennetut ja vapautetut aukioloajat ovat herättäneet kansalaisissa myös kriittisiä kommentteja. Näihin kysymyksiin on Juntusen ja Riialin mukaan perehdytty tarkoin.

– Usein he, jotka toteavat, etteivät tarvitse laajennettuja aukioloaikoja, ovat kuitenkin sitä mieltä, että ehkä joku muu tarvitsee ja hyvä niin. Monet ovat kiitelleet meille sitä, että elämäänsä voi vapaammin järjestellä, kun ei ole enää kiire kauppaan, Juntunen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla elää paljon asiakkaita, joiden työ- ja elämänrytmiin laajat aukiolot sopivat. Sama koskee myös työvoimaa.

Kaikille ei riittänyt yövuoroja

Prisma Kaaren henkilöstö on Riialin mukaan lähtenyt innolla mukaan kokeiluun. Yövuoroihin ilmoittautuneita oli enemmän kuin vuoroja. 

– Tämä yllätti meidät täysin, vaikka ajattelimmekin, että työntekijät lähtevät tähän hyvin mukaan. Kaikki tulevat yötöihin omasta halustaan. Yövuoroja ei edes riittänyt kaikille halukkaille, kertoo Riiali.

Riialin mukaan syitä kiinnostukseen on monia. Rahallinen korvaus toki houkuttaa, mutta yön työvuoro voi sopia monelle myös omaan elämäntilanteeseen.

– Tosin meillä tehdään muutenkin yövuorojakin ja niihin on ollut aina helppo saada työvoimaa.

Onko yöllä levotonta? 

HOK-Elannossa kokemusta lähimyymälöiden ympärivuorokautisesta palvelusta on jo vuodesta 2010. Juntusen mukaan Prisma Kaaressa on varmistettu, että työskentely yöaikana on yhtä turvallista kuin päivällä. 

– Olemme toki varmuuden vuoksi varautuneet mahdollisiin häiriöihin erilaisin toimin, Juntunen painottaa.

– Kauppojen aukiolon vapautuessa moni pelkäsi etukäteen, että yötyö lisäisi järjestyshäiriöitä. Yöajat eivät ole kuitenkaan olleet erityisen levottomia tai turvattomia eikä sen ihmeempiä järjestyshäiriöitä ole ollut. Pidennettyjen aukiolojen aikana ei ole sattunut mitään normaalista poikkeava.

Kumpikaan johtajista ei halua spekuloida etukäteen sillä, mitä kokeilu voisi poikia tulevaisuudessa. 

– Toki jos tästä tulee iso menestys, jatkoa voidaan miettiä, mutta ei mennä nyt asioiden edelle. Joulukuu on hyvä ajankohta kokeilulle, sillä ihmisiä on paljon liikkeellä ja ostostarpeita on paljon. Tällä voimme ainakin tasata joulun ruuhkahuippuja, Riiali sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja