Mainos

Kauppojen vapaisiin aukioloaikoihin syytä tottua: "Hyvä, että eri vaihtoehtoja kokeillaan"

Meidän kaikkien pitää tottua siihen, että kauppojen aukioloajat ovat nyt vapaita, eikä niitä säännellä, muistuttaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Hän viittaa Helsingin Kannelmäessä sijaitsevan suurikokoisen Prisman päätökseen pitää jatkossa ovensa avoinna läpi yön. Prisman tempas on vasta kokeilu, jolla kartoitetaan asiakkaiden halua käydä yöaikaan ostoksilla.

Kokeilun tultua julki kansalaiset ovat ehtineet jo ilmaista kriittisiäkin kommentteja asiasta. Kaupan liitto ei ota kantaa puolesta eikä vastaan.

– On hyvä, että erilaisia vaihtoehtoja kokeillaan. Vasta sittenhän me nähdään, mikä toimii ja mikä ei, Kaupan liiton toimitusjohtaja Pekkala vastaa kritiikkiin.

Kauppojen aukiolot vapautuivat tämän vuoden alussa. Tähän päivään saakka muutamat pienet, vilkkailla kauppapaikoilla sijaitsevat elintarvikekaupat ovat pitäneet oviaan avoinna. Suuren marketin, kuten Kannelmäen Prisman aukioloaikojen laajentuminen 24/7 on jopa Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen.

– On aivan täysin S-ryhmän tai Prisman asia, kuinka he haluavat pitää kauppojaan auki. He voivat itse arvioida tilanteensa. Myöskään viranomaiset eivät puutu aukioloaikoihin, jos kaikki menee lain mukaan, Pekkala valottaa.

"Yötöiden lisät houkuttelevat"

Tutkimuksen mukaan kaupan aukioloaikojen laajennettua järjestyshäiriöt kaupoissa eivät ole lisääntyneet merkittävästi.

– Suurissa kaupoissa pystytään palkkaamaan enemmän henkilökuntaa yöajaksi, joten ne saattavat olla pikkukauppoja turvallisempia. Isoissa kaupoissa ei myöskään ole yksintyöskentelyä, mitä joissakin pikkukaupoissa saattaa vielä olla, Pekkala sanoo.  

Yöllä avoinna olevien kauppojen työntekijöiden asemaan Kaupan liitto ei ota kantaa. 

– Kaupat saavat työnanatajina järjestää asian parhaaksi katsomallaan tavalla. Moni työntekijä kuitenkin näkee yötyöt houkuttelevina, sillä niistä maksetaan ilta- ja yölisää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.