Mainos

Nyt puhuu aukioloaikoja lyhentänyt kauppias: Asiakkaita ei riittänyt loppuiltoihin ja varhaisiin aamuihin

Ainakin pienemmissä kaupoissa pitkät aukioloajat ovat pieni pakko. Laukaalainen K-kauppias päätyi kuitenkin lyhentämään aukioloaukojaan hieman puolen vuoden takaisesta. Samaan ratkaisuun ovat päätyneet useat muutkin kauppiaat.

Kauppias Marko Ahonen on painanut tänä vuonna pitkää päivää. Hän aloitti Laukaassa K-kauppiaana viime vuoden toukokuussa. Tämän vuoden alussa Laukaan K-market piti ovet auki joka päivä 7–22.

Asiakkaita ei aivan loppuiltoihin ja varhaisiin aamuihin riittänyt ja Ahonen päätti lyhentää aukioloaikoja hiukan. Aukioloajat ovat kuitenkin edelleen pidemmät kuin ennen lakimuutosta. Nyt kauppa on arkisin auki 7–21, lauantaina 8–21 ja sunnuntaina 10–20.

– Laukaa on 15 000 asukkaan paikka, ehkä täällä ihmiset ovat hiukan perinteikkäämpiä. Jatkossa aikoja voidaan kyllä muuttaa sen mukaan kuin ihmiset haluavat, Ahonen pohtii. 

Kaupat ovat saaneet vuodenvaihteesta lähtien päättää vapaasti, milloin ne pitävät ovensa auki. S-ryhmä pidensi monien kauppojen aukioloaikaa heti kun laki tuli voimaan. Aukioloajoista päättävät osuuskaupat, joita on Suomessa 20. Käytännössä aukioloajat siis vaihtelevat eri puolilla Suomea.

Asiakkaita riittää pyhien alla

K-kauppojen aukioloajoista puolestaan päättävät kauppiaat itse. 

Mutta jos naapurikauppa on auki juhlapyhänä, ei omaa kauppaakaan voi pitää kiinni, Marko Ahonen sanoo.

Ahosen kauppa oli juhannuksenkin auki. Silloin kauppias itse painaa töitä, koska työvoima on pyhinä kallista.

Vapautuneet aukioloajat ovat muuttaneet ihmisten ostoskäyttäytymistä.

– Juhannusaattona ja aatonaattona asiakasmäärät kyllä olivat nousussa mutta keskiostos on pienempi. Ei enää hamstrata niin kuin ennen.

Ahosen mukaan aukiolojen vapauttaminen on lisännyt myyntiä euromääräisesti, mutta ei niin paljon kuin olisi luullut. Vapaat aukioloajat ovat kuitenkin Ahosen mielestä hyvä asia.

Osa kaupoista on myös lyhentänyt aukioloaikojaan. Tarkkaa lukua lyhennyksistä ei ole, kertoo Kaupan liitto Liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen sanoo, että liiton tietoon on tullut tietoa yksittäisistä kaupoista, jotka ovat lyhentäneet aukioloaan. S-ryhmä arvioi, että ryhmän kaupoista tuskin mikään on auki lyhempään kuin ennen vuodenvaihdetta.

Tarkempaa tietoa aukioloaikojen muutoksista saadaan syksyllä, kun Kaupan liitto julkaisee aiheesta tehdyn tutkimuksen.

Aiemmin Laukaan K-marketin muuttuneista aukioloajoista kertoi Iltalehti.

* Juttua täydennetty kello 12.48. Lisätty maininta siitä, että Laukaan K-marketin aukioloajat ovat edelleen pidemmät kuin ennen vuodenvaihteessa voimaantullutta lakimuutosta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja