Kauppaketjun lisälasku myymälävarkaille ei perustu lakiin

Pohjoispohjalaisen kauppaketjun yritys laskuttaa myymälävarkailta 500 euroa vartiointipalveluista ei todennäköisesti onnistu.

Kauppaketju J. Kärkkäinen on saanut tarpeekseen yhä lisääntyvistä myymälävarkauksista. Kolmisen viikkoa sitten liikkeiden tuulikaappeihin laitettiin laput, joissa ilmoitetaan uudesta käytännöstä.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta suhtautuu menettelyyn vahvasti epäillen.

– Käsitykseni on, ettei oikeudessa tultaisi tuollaista korvausta tuomitsemaan, sillä se ei perustu lakiin. Rikosvahinkoihin sovelletaan vahingonkorvauslakia. Se lähtee siitä, että korvataan se, mikä on varastettu ja rikottu, Tolvanen sanoo.

Hän epäilee, etteivät myöskään syyttäjät lähde ajamaan korvausvaatimusta oikeudessa.

Kärkkäisen kaupalline johtaja Antti Korkiakoski uskoo, että 500 euron summa panee varkaat ajattelemaan jo ennalta, tehdäkö pikku näpistys tai varkaus.

Kärkkäisellä on tavaratalot Oulussa, Ylivieskassa, Iissä ja Lahdessa.

Laskuja kirjattu jo rikosilmoituksiin

Kärkkäinen lisää 500 euron maksun poliisille tehtävään rikosilmoitukseen "kiinniottokuluina". Korkiakosken mukaan laskuja on jo kirjattu rikosilmoituksiin, mutta oikeuden päätöksiä niistä ei vielä ole.

Lisäksi laskutuksessa käytetään Korkiakosken mukaan inhimillisyyttä, eli ihan pikkulapsen tikkarivarkaudesta ei kulua peritä.

Kaupan liitto ei tyrmää mallia mutta ei myöskään kannusta muita samaan.

– Näkisin, että tuollaisella toiminnalla on ennaltaehkäisevää vaikutusta, asiamies Matti Räisänen kommentoi.

Korkiakoski kertoo, että Kärkkäinen on saanut paljon kiinnostuneita yhteydenottoja muista kauppakeskuksista. Hän uskoo, että käytäntö yleistyy, jos vartiointimaksu menee läpi oikeudessa.

Rikosprofessori Matti Tolvanen ei pidä maksua tehokkaana keinona estää näpistelyjä.

– Jos on tapanäpistelijä, jolla on jo useita korvaustuomioita, se ei ole kuin yksi lasku lisää piikkiin vain.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat