Mainos

Kauppa vastustaa kaljan aamumyynnin kieltoa

Kaupan järjestöt pelkäävät aamujuoppojen riehaantuvan, jun alkoholin aamumyynnin kielto astuu voimaan ylihuomenna. Sosiaali- ja terveysministeriö uskoo, että kielto voi auttaa alkoholin suurkuluttajia katkaisemaan juomaputken.

K-Kaupan alan järjestöt pelkäävät, että alkoholin aamumyynnin rajoittaminen aiheuttaa työturvallisuusriskin päivittäistavarakauppojen myyjille. Sunnuntaina astuu voimaan asetus, joka kieltää alkoholin myynnin ennen aamuyhdeksää. Tähän asti myymälät ovat voineet myydä keskiolutta seitsemästä alkaen.

-Aivan hirveä uudistus, Suomen Kaupan Liiton varatoimitusjohtaja Heikki Ropponen sanoo.

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto epäilevät, että alkoholin aamusaannin rajoittaminen voi johtaa suurkuluttajien häiriköintiin ja näpistyksiin.

-Joku raivostunut asiakas ottaa sixpackin, kävelee ohi kassan ja niin edelleen, Ropponen pohtii.

Ropponen uumoilee, että uudistus saattaisi johtaa jopa siihen, että kaupat alkavat luopua aamuaukiolostaan.

Palvelualojen ammattiliiton varapuheenjohtaja Anssi Vuorion mukaan uudistus on kauppiaille myös kustannuskysymys. Keskioluen varastotiloja saatetaan joutua uudistamaan siten, että ne saadaan aamuiksi kiinni.

Päivittäistavarakauppojen myymistä alkoholijuomista pari prosenttia on tähän asti myyty aamulla seitsemän ja yhdeksän välillä.

Ministeriö: Juomaputki saadaan poikki

Sosiaali- ja terveysministeriö uskoo, että alkoholin aamumyynnin kielto voi auttaa alkoholin suurkuluttajia katkaisemaan juomaputken.

-Tämä on konkreettisin erimerkki uudistuksen hyödyistä, ministeriön hallitussihteeri Ismo Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan kielto on osa laajempaa alkoholipoliittista kokonaisuutta, jossa joukko samansuuntaisia uudistuksia auttaa yhdessä vähentämään alkoholin haittoja. Tuominen uskoo, että työturvallisuusriski on ollut olemassa jo ennen uudistusta. Hänen mielestään ei ole johdonmukaista pelätä, että päihtyneet aiheuttaisivat aamulla entistä enemmän vaaratilanteita, koska eivät saa olutta.

-Uskon, että jos 30 vuoden kuluttua pystyttäisiin eristämään tämän uudistuksen vaikutukset, selvästi myönteisiä vaikutuksia löytyisi. En kuitenkaan usko, että sitä pystytään eristämään muista toimista.

-Nykyisenkään lain mukaan päihtyneille ei saa myydä. Nyt se on entistä helpompaa, koska kenellekään ei saa myydä, Tuominen sanoo.

Vuorio kuitenkin muistuttaa, että korjaussarjan hakijat eivät välttämättä ole päihtyneitä, vaan saattavat muuten vain olla ärtyneessä tilassa.

Myyjä ottaa rauhallisesti

Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa S-market Kolmikulmassa on sovittu, että vartijat hieman terästävät valvontaa ensi viikolla. Marketpäällikkö Petri Kuikka ei kuitenkaan pelkää, että suurempia vaaratilanteita syntyisi. Kuikka sanoo, että seitsemän ja yhdeksän välillä saapuvat alkoholinostajat ovat yksittäisiä "heavy usereita".

-Nämä suurkuluttajat eivät välttämättä edes ole tietoisia, että tällainen uudistus tulee. Vartijoita on neuvottu opastamaan.

Kuikka uskoo, että ne, jotka tulevat aamulla ostamaan alkoholia esimerkiksi myöhempää juhlaa varten, ymmärtävät varmasti uuden asetuksen ja ovat kuulleet siitä etukäteen.

Jyväskylän Kortepohjan Sparin myyjää Tuija Partiota aamuiset oluenostajat eivät pelota.

-Hyvin vähän sellaisia käy. Eiköhän kaikki suju ihan rauhallisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.