Kauppa otti käyttöön "kuukautismerkit", joita naistyöntekijät saavat käyttää sympatian saamiseksi – ei mennyt niin kuin piti

1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti.

Japanilaiskauppa otti käyttöön naistyöntekijöille jaettavat ”kuukautismerkit”. Kuukautisista kertovan rintamerkin oli tarkoitus helpottaa naisten työtaakkaa vuotopäivien aikaan, mutta nyt kauppa joutuu pohtimaan niiden käyttöä uudelleen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lisäapua ja pidempiä taukoja naisille, joilla on kuukautiset päällä. ”Neiti Kuukautiset” -hahmolla varustettujen rintamerkkien alkuperäinen tarkoitus oli lisätä sympatiaa ja parantaa työympäristöä, mutta naiset ovat saaneet huomata sillä olevan myös kääntöpuolensa.

Huoli häirinnästä heräsi

Merkin toisella puolella on kuukautisista kertova hahmo. Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Osakassa Japanissa sijaitseva Daimaru- kauppa esitteli merkit naistenvaateosastolla työskenteleville työntekijöilleen lokakuussa. Alun perin idea ”kuukautismerkkeihin” tuli työntekijöiltä itseltään ja liittyi kauppaan avattavaan uuteen ”naisten hyvinvointi” -osastoon. Kuukautisista kertovien rintamerkkien käyttö ei ole työntekijöille pakollista.

Kun kauppa kertoi paikallisille medioille ”kuukautismerkeistä”, osassa ymmärrettiin, että merkkien tarkoitus on kertoa asiakkaille myyjien kuukautisista. Japan Today -uutissivuston mukaan asian vuoksi kauppa on saanut paljon valituksia. Osassa viesteistä oli myös häirintää.

Nyt kauppa miettii uudelleen aikeensa toteuttamista niin, ettei se närkästytä ihmisiä.

Tabuaihe yhdistyy naisten syrjimiseen työelämässä

Japanissa kuten monissa muissakin maissa kuukautiset ovat tabu, josta naiset eivät juuri puhu julkisesti, saati sitten miesten kanssa. Kuukautisiin liittyy paljon häpeää.

Japanissa ongelmana on myös sukupuolten välinen tasa-arvo työelämässä. Kerroimme aiemmin esimerkiksi yrityksestä, joka kielsi naistyöntekijöiltään silmälasien käyttämisen töissä. Yleisen säännön mukaan naisen täytyy lisäksi aina meikata työtä varten ja käyttää työpaikalla korkokenkiä.

Lähteet: BBC, Japan Today

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja