Osa työpaikoista kieltää naisilta silmälasien käytön, toiset pakottavat käyttämään korkokenkiä – vanhoilliset pukukoodit turhauttavat japanilaisnaisia: "Tässä on kyse ainoastaan sukupuolesta"

Japanissa naisten tiukat pukukoodit ovat jälleen nousseet keskustelunaiheeksi, kun naistyöntekijöihin kohdistuva silmälasikielto aiheutti kohun tällä viikolla.

Japanilainen Nippon TV kertoi keskiviikkona, kuinka osa japanilaisyrityksistä vaatii naispuolisia työntekijöitä vaihtamaan silmälasit piilolinsseihin.

BBC:n mukaan Nippon TV ja Business Insider olivat selvittäneet mahdollisia syitä naisten silmälasikiellolle työpaikoilla. Osa vetosi turvallisuussyihin esimerkiksi lentoyhtiön tekijöiden kohdalla, kauneusalalla taas työntekijöiden ei uskottu näkevän meikkijälkeä kunnolla.

Mutta osa kaupan alan yrityksistä totesi syyn olevan yksinkertaisesti se, että silmälasipäiset myyjät antoivat "kylmän vaikutelman".

Professori: Silmälasien käyttö vastoin naisellista ihannetta

BBC:n mukaan ei ollut selvää, oliko kyse yritysten virallisista säännöistä, vai enemmänkin tavaksi tulleeksi käytännöstä, mutta aihe alkoi välittömästi keräämään tuhansia jakoja ja tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa. Sadat naiset jakoivat omia kokemuksiaan.

Bloombergin mukaan jotkut naiset kertoivat joutuneensa käyttämään piilolinssejä jopa toipuessaan silmätulehduksesta, vaikka linssien käyttö onkin ollut kivuliasta.

BBC:n haastatteleman Kioton yliopiston sosiologian professorin Kumiko Nemoton mukaan japanilaiset reagoivat maan vanhoillisiin pukukoodeihin. Hänen mielestään ilmi tulleet työpaikkojen ulkonäkövaatimukset kuvastavat ”vanhaa ja perinteistä japanilaista ajattelua”.

– Kyse ei ole siitä, miten naiset tekevät työnsä. Yritys – arvostaa naisen feminiinistä olemusta ja lasien käyttäminen on vastoin sitä, Nemoto kuvailee.

– Syyt, miksi naiset eivät voisi laseja käyttää, eivät ole järkeviä. Tässä on kyse ainoastaan sukupuolesta. Se on aika syrjivää, Nemoto sanoo.

#KuToo-liike nousee Japanissa

Maaliskuussa japanilaisnaiset nousivat vastustamaan yleistä sääntöä, jonka mukaan naisten täytyy aina meikata työtä varten. Aikaisemmin tänä vuonna kirjailija ja näyttelijä Yumi Ishikawa lanseerasi #KuToo -aihetunnisteen, joka alunperin kritisoi naisten korkokenkäpakkoa työpaikoilla.

Aihetunniste leikittelee japaninkielisillä sanoilla 'kutsu', joka tarkoittaa kenkää, sekä 'kutsuu', joka tarkoittaa kipua. Ishikawa myös laati aloitteen, joka vastustaa korkokenkäpakkoa. Aloitteen on allekirjoittanut yli 31 000 ihmistä.

Ishikawa otti kantaa myös silmälasikieltoon, sillä hänen mukaansa kyse on käytännössä samasta asiasta.

– Jos lasien pitäminen olisi todellinen ongelma, ne pitäisi kieltää kaikilta – miehiltä ja naisilta. Ongelma on täsmälleen sama, kuin korkokenkienkin kanssa; sääntö on ainoastaan naistyöntekijöille, Ishikawa sanoo.

Ministeri: Korkokengäpakko välttämätön

Kohuista ja aloitteista huolimatta Japanissa ei ole tehty kansallisen tason muutoksia työpaikkojen pukukoodeihin.

Maan terveys- ja työministeri Takumi Nemoto aiheutti kohun sanomalla, että yrityksien on "välttämätöntä" pakottaa naiset käyttämään korkokenkiä. Hän sanoi, että korkokenkien ollessa sosiaalisesti hyväksyttyjä niitä vaaditaan myös työntekijältä, jotta hän vaikuttaisi ammatillisesti pätevältä.

Professori Nemoton mukaan silmälasikeskustelu on jatkumoa aikaisemmalle pukukoodi-kritiikille.

– Naisia arvostellaan lähinnä heidän ulkonäkönsä perusteella. Se on ainakin se viesti, jonka nämä käytännöt antavat, professori Nemoto sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat