Mainos

Kaupat hyödyntävät uusia aukioloaikoja

Päivittäistavarakaupat ovat ottaneet nopeasti käyttöön uudet aukiolomahdollisuudet. Kauppa- ja teollisuusministeriön teettämän tutkimuksen mukaan etenkin suurimmat myymälät hyödyntävät uusia aukioloaikoja.

Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse viittäsataa päivittäistavarakauppojen kauppiasta tai myymäläpäällikköä. Lisäksi tutkimukseen haastateltiin kahdeksaa päivittäistavarakaupan ketjujen johtajaa. Tutkimuksen aineisto kerättiin marras-joulukuussa 1998. Kolmasosa myymälöistä on arkisin avoinna iltayhdeksään, kauppa- ja teollisuusministeriön tiedotteessa sanotaan. Viime kesänä kaksi kolmasosaa myymälöistä oli avoinna myös sunnuntaisin.

Tutkimuksen mukaan aukioloajat vaihtelevat huomattavasti maan eri osissa. Uudellamaalla kauppiaat ovat innostuneet pitämään kauppojaan auki iltakahdeksasta yhdeksään, mutta sunnuntaiaukiolon käyttö kesäisin on Uudellamaalla keskimääräistä vähäisempää. Yleisesti ottaen kesäsunnuntaiden aukiolo on kuitenkin yleistymässä nopeasti koko maassa ja muuttumassa satunnaisesta aukiolosta säännölliseksi.

Kesällä 1997 puolet myymälöistä oli avoinna jokaisena sunnuntaina, mutta viime kesänä jo 65 prosenttia myymälöistä piti ovensa auki aina sunnuntaisin. Laajasti uusia aukiolomahdollisuuksia ovat hyödyntäneet etenkin Citymarketit, S-marketit ja Valintatalot. Pienimpiä kauppoja lukuunottamatta yleiseksi käytännöksi on muodostumassa aukiolo maanantaista perjantaihin kello 21:een, lauantaisin kello 18:aan ja sunnuntaiaukiolo silloin, kun se on sallittua.

Kaupan työntekijät haluaisivat jo rajoittaa aukioloikoja

Liikealan ammattiliiton jäsenistä yli puolet olisi valmis supistamaan nykyisiä aukioloaikoja. Tämän hetkinen tilanne kelpaa kolmannekselle ja vain reilu kymmenes kannattaa aukioloaikojen täydellistä vapauttamista. Mielipiteet käyvät ilmi Liikealan ammattiliiton jäsenille tehdystä kyselystä.

Kauppojen aukipitämistä kesäsunnuntaisin vastustaa kaksi kolmesta kaupan työntekijästä. Vähiten vastustusta sunnutaikaupalle oli, kun kysyttiin ovien aukipitämistä joulukuussa.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.