Mainos

Kauhujen talon Mamá – kaikkien tuntema suuri tuntematon

Meksikon kauhujen taloksi kutsuttua La Gran Família -yhteisöä ja sen johtajatarta ympäröi outo verho.

Internetiä selaamalla löytyy talosta ja sen johtajattaresta Rosa del Carmen Verduzcosta vain vähän tietoja ennen eilistä uutista ratsiasta, jossa sadat lapset löydettiin kauhistuttavista olosuhteista.

Yksi lähde on La Gran Famílian Facebook-sivu, joka kertoo hymyilevää tarinaa hyväntekeväisyydestä ja vanhempiensa hylkäämien lasten elämästä talon suojissa: on kuoroa, orkesteria, urheilua, leikkivälineitä. 

Facebook-sivulla kerrotaan, että La Gran Família olisi perustettu vuonna 1947. Samaa kertoo kolme vuotta sitten julkaistu lehtijuttu, jossa mainitaan että Mamá Rosa olisi tuolloin ollut vain noin 12-vuotias. Vuodet eivät täsmää nyt julkaistun tiedon kanssa, jonka mukaan Mamá olisi noin 90-vuotias

Tuoreissa uutisjutuissa kerrotaan toisaalta, että varsinaista lastenkotitoimintaa olisi harjoitettu vasta vuodesta 1974 lähtien. Viranomaiset arvioivat, että vuosikymmenten aikana talon suojissa olisi asunut tuhansia lapsia. 

La Gran Família otti lapsia hoiviinsa vanhemmilta, jotka eivät kyenneet heitä elättämään. Jos vanhemmat halusivat lapsensa takaisin, talo saattoi vaatia tuhansien pesojen korvausta elatuksesta. Talossa syntyneet lapset Mamá Rosa tiettävästi adoptoi. 

Toimintaa varten saatiin lahjoituksia. Myös väitetty kerjääminen oli ”lahjoitusten hankkimista”, kuten sitä kuvailee talossa 20 vuoden ajan asunut Fernando Roman uutistoimisto AFP:lle.    

Useissa yhteyksissä kerrotaan Mamá Rosan ja Zamoran kaupungin paikallispoliitikkojen hyvistä väleistä. Useat kaupungin pormestarit ovat vierailleet talossa, ja vaalien alla monet ehdokkaat ovat pysäköineet karavaaninsa La Gran Família -talon edustalle. Mamálla oli siis poliittista vaikutusvaltaa. 

Kauhujen talon todellisuus on yllättänyt jopa valtakunnansyyttäjä Jesús Murillo Karamin

– Yllätyimme (valtakunnansyyttäjän virasto) tilanteen vakavuudesta, kuten monet muutkin, myös hallitus. Keskusta (La Gran Família -taloa) on pidetty yhtenä niistä organisaatioista, joiden huomaan voimme luottaa lastemme hoivan, Karam sanoi lehdistötilaisuudessa eilen. 

Viranomaisten järjestämä ratsia sai alkunsa siitä, kun useat vanhemmat olivat valittaneet etteivät saaneet lapsiaan takaisin eivätkä voineet tavata heitä. Viidestä lapsesta oli tehty ilmoitus kidnappauksesta. 

Ratsian ja pidätyksen jälkeen johtajatar vietiin sairaalaan diabeteksen ja korkean verenpaineen takia.  

Lähteet: El Sol de Zamora, Cambio de Michoacán, 24-horas.mx, BBC, AFP, AP

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.