Mainos

Kauhajoki-rapotti: Päätös murhista saattoi syntyä myöhään

Oikeusministeriön Kauhajoki-tutkijalautakunnan mukaan Matti Saari oli kertonut suunnitelleensa tekoa useita vuosia ja ajatus koulumurhista oli itänyt pitkään. Lopullinen päätös teon toteuttamisesta on kuitenkin voinut syntyä varsin myöhään, mahdollisesti edeltävällä viikolla tai vasta edeltävänä päivänä, tutkijalautakunta perustelee.

Saari oli soittanut kesken teon ystävälleen, jolle hän kertoi suunnitelleensa tekoa kahden vuoden ajan. Kotiin jättämässään lapussa hän puolestaan ilmaisi, että hän on suunnitellut´tekoa vuodesta 2002 asti. Muissa tutkinnassa käytettävissä olleissa kirjoituksissa ei´ole suoraa tietoa teon suunnittelusta.

"Tekijä oli herättänyt huolta läheisissään ja ikätovereissaan jo joidenkin vuosien ajan, sillä hänellä oli ollut itsetuhoisia ajatuksia, mielenterveydellisiä ongelmia, kiinnostusta, hyväksyntää ja samastumista aikaisempia koulusurmia kohtaan sekä ajoittain runsasta alkoholinkäyttöä. Lisäksi hän oli vihjannut puheissaan joitakin kertoja siitä, että hän´saattaisi tehdä jonkin väkivallanteon", lautakunta toteaa.

"Toteuttamaansa tekoa hän ei kuitenkaan ollut tiettävästi ilmaissut kenellekään etukäteen."

"Tekijä kävi tekoa edeltävänä viikonloppuna kotipaikkakunnallaan.Käynnin voidaan arvella liittyneen jäähyväisten jättöön, mutta viitteet siitä ovat vähäiset."

Ajankohdan valinta

"Ainoat konkreettiset tiedot teon valmistelusta ovat aseen hankkiminen edeltävien kuukausien aikana ja tekijän koulusurmia edeltävänä päivänä kuvaama video koulun pihalla."

"Ennen aseen hankkimista tekijä kävi joitakin kertoja ampumassa ilma-aseella ampumaradalla ja ampui radalla myös hankkimallaan pienoispistoolilla. Hän siis jossain määrin ampui harrastustarkoituksessa, joten aseen hankkimisella ei ole varmaksi osoitettavaa´yhteyttä koulusurmien suunnitteluun."

"Teon ajankohdan valinnan perusteista ei ole tietoa. Edellisen viikon perjantaina Kauhajoen lukion lähellä oli hautakynttilä, joka herätti huolta. Kynttilä ei todennäköisesti liittynyt toteutuneeseen tekoon lainkaan, mutta kynttilän alkuperää selvitellessään poliisi´sai tietoonsa tekijän internetiin laittamia ampumaratavideoita. Sen vuoksi poliisi yritti tavoittaa tekijää jo viikonloppuna. Poliisi tavoitti tekijän maanantaina, mutta antoi tämän pitää aseensa."

"On mahdollista, että poliisin kiinnostus tekijää kohtaa sai tekijän kiirehtimään suunnitelmansa toteuttamista. Jos kuitenkin katsotaan, että tekijän kotiseudulla käyntiin liittyi jäähyväisten jättöä, teko oli jo viikonloppuna vakavasti suunnitteilla."

"Silloin tekijä ei vielä tiennyt poliisin tavoittelevan häntä."

Ei kiusattu Kauhajoella

Tutkintalautakunnan mukaan Saari oli kärsinyt kiusaamisesta koulussa ja armeijassa. Tutkinnassa ei kuitenkaan tullut

ilmi että tekijää olisi kohdeltu huonosti, kiusattu tai muulla tavalla syrjitty ammattikorkeakoulussa Kauhajoella. Päinvastoin hän tuntui viihtyvän koulussa ja Kauhajoella hyvin ja hänellä oli siellä ystäviä.

"Ei ole viitteitä siitä, että teko perustuisi suoranaisesti kostoon. Uhreiksi joutuivat ne opiskelijat, jotka olivat tekijän kanssa samassa ryhmässä ja paikalla tapahtumahetkellä. Tekijä ei tiettävästi pitänyt paikalla olleesta opettajasta tai tämän opettamasta aiheesta, mutta oletettavasti sillä ei ollut tapahtumiin vaikutusta."

"Tekijä ei ilmaissut teon tarkoitusta, mutta hän oli ottanut mallia aikaisemmista koulusurmista. Niissä välittömänä tarkoituksena on useimmiten ollut tappaa monta ihmistä ja aiheuttaa laajaa tuhoa. Joillakin aikaisemmilla koulusurmaajilla on ollut voimakas näkemys yhteiskunnasta ja jonkinlainen, joskin hatarasti perusteltu, usko asioiden parantamisesta koulusurmien avulla."

"Kauhajoen koulusurmien tekijä ei tällaisia käsityksiä ollut ilmaissut, vaikka toistikin joitakin aikaisempien koulusurmaajien fraaseja."

"Useista aikaisemmista koulusurmista poiketen tekijä ei näytä olleen narsistinen persoonallisuus tai ylimielinen. Hänellä ei myöskään ollut erityistä maailmankatsomusta. Hän oli myös vanhempi kuin useimmat koulusurmaajat."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.