Mainos

Kauhajoen omaisten avustaja: "Poliisi salannut tutkintatietoa tahallaan"

Kauhajoen kouluammuskelun kymmenen uhrin omaiset eivät enää luota poliisin tutkimuksiin. - Omaisten luottamus poliisin esitutkintaan on täysin menetetty, sanoo omaisia avustava lakimies Lasse Vuola.

Vuolan mukaan poliisi on pimittänyt tietoa kouluampumisen jälkeisessä tutkinnassa. - Siinä ei ole kyse mistään vahingosta, vaan tietoisesta toiminnasta, Vuola totesi maanantaina.

Uhrien omaiset kokoontuivat maanantai-iltana hotelliin Seinäjoelle. Lakimies Lasse Vuolan mukaan paikalla olivat lähes kaikki Matti Saaren ampumien kymmenen ihmisen omaiset.

Puolitoistatuntisessa kokouksessa käytiin Vuolan mukaan läpi jutun oikeusprosessia. Kokouksen ajankohta oli suunniteltu, koska tiistaina piti alkaa oikeudenkäynti, jossa poliisimiestä syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kauhajoen tapahtumista on tehty kaksi tutkintaa. Ensimmäisessä on kyse varsinaisesta murhatutkinnasta ja toisessa siitä menettelikö Kauhajoen poliisin silloinen komisario oikein, kun hän ei ottanut Matti Saarelta asetta pois ennen ampumisia.Jälkimmäistä piti puida oikeudessa tällä viikolla.

"Poliisi salasi tietoisesti"

Omaisten avustajat ovat jo aiemmin kritisoineet tiedonkulkua näiden poliisitutkintojen välillä. Erityisesti omaisten puolelta arvosteltiin aiemmin sitä, että virkarikostutkinnassa ei ollut tietoa murhatutkinnassa ilmenneestä varoituksesta. Haapajärven poliisi sai ennen ammuskelua varoituksen Matti Saaren käytöksestä.

- Tämä tieto viestistä - joka tietysti on ihan olennainen seikka - kävi ilmi, kun me tutkimme tätä murharikostutkintaa. Siinä vaiheessa julkisuuteen annettiin tietoja, että tieto ei ole vain kulkenut tutkintalinjojen välillä. Nyt me pystymme ihan kiistatta todistamaan, että kyllä tieto on kulkenut jo viime lokakuussa, Vuola sanoo.

Vuolan mukaan poliisi on tietoisesti salannut tietoja tutkintalinjojen välillä. Kyse on siis ampumisen jälkeisestä tutkinnasta - ei siis siitä, että tietoja olisi tahallaan salattu ennen kouluammuskelua.

Miksi näin olisi menetelty?

- En halua kommentoida. Siitä jokainen tekee omat johtopäätöksensä. En voi tietää, Vuola sanoo.

Itsemurhan tehneen Saaren osalta juttu ei tietenkään etene oikeuteen, mutta komisarion osalta sen piti alkaa tiistaina. Oikeudenkäyntiä siirrettiin kuitenkin, koska komisarion oikeusavustajan lähiomainen on sairastunut vakavasti.

Oliko teille pettymys, että juttua siirrettiin?

- Ihan rehellisesti sanottuna ei, koska omaisten keskeinen tarkoitus tässä prosessissa on se, että totuus tulee ilmi. Koko totuus. Tämä antaa meille hieman enemmän aikaa selvittää tätä totuutta.

Aseoikeudenkäynti alkanee marraskuussa. Vireillä on myös korvausoikeudenkäynti, jossa omaiset vaativat valtiolta yhteensä 800 000 euron summaa.

Lue myös:

22.9.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.