Kattotuulettimesta johtuvat päävammat vievät noin 2 300 amerikkalaislasta sairaalaan vuosittain

Yhdysvaltojen ensiapupoliklinikoilla nähdään yli 2 000 kattotuulettimeen osumisesta johtuvaa päävammaa lapsilla vuosittain.

Älä heitä lasta kattotuulettimeen. Jo maalaisjärjen voisi ajatella ohjaavan tätä päätöstä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa nähdään hälyttävän paljon tuulettimiin liittyviä onnettomuuksia, uutisoi muun muassa New York Post.

Pediatrics-julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan vuosien 2013 ja 2021 aikana nähtiin yli 20 500 kattotuulettimiin liittyvää päävammaa lapsilla Yhdysvalloissa.

Kulutustavaroiden turvallisuudesta vastaavan komission (Consumer Product Safety Commission) datan mukaan vuosittain yhdysvaltalaisilla ensiapupoliklinikoilla hoidetaan noin 2 300 lasta kattotuulettimien aiheuttamien päävammojen vuoksi.

Todellinen luku voi kuitenkin olla suurempi, sillä kaikkia vammoja tuskin raportoidaan.

Yleisin kattotuulettimen aiheuttama vamma lapsilla on viiltohaava, joita oli tutkimuksen mukaan 60 prosentissa tapauksia. Myös aivotärähdyksiä ja kallonmurtumia raportoitiin. 

Eniten kattotuulettimien aiheuttamia päävammoja syntyy kahdessa ikäryhmässä: alle vuoden ikäisillä ja noin neljävuotiailla. 

"Saatetaan tehdä leikillä"

Mistä tuuletinvammat sitten johtuvat? Usein kyseessä on aikuinen joka nostaa tai jopa heittää vauvaa tai pikkulasta ylös ilmaan, jolloin tämän pää osuu tuulettimeen.

– Tätä saatetaan joskus tehdä leikillä, ja joku ei vain ymmärrä tuulettimen olevan siinä, tai vahingossa, kun lasta nostetaan ylös ja katto on tarpeeksi alhaalla, että siihen lyö päänsä, tutkimusta johtanut epidemiologi Holly Hughes Garza totesi U.S. Newsille.

Alle kolmevuotiailla lapsilla on tutkimukseen mukaan kaksinkertainen riski vammaan aikuisen nostosta tai heitosta verrattuna vanhempiin lapsiin.

Vanhemmilla lapsilla moni vamma sattui huonekalujen epäonnisen sijoittelun vuoksi. Jos lapset olivat esimerkiksi kerrossängyssä tai muun korkean huonekalun päällä, he saattoivat lyödä päänsä tuulettimeen.

Oman kodin huonekalujen sijoittelun lisäksi US Newsin haastattattelema ensiapupoliklinikan lääkäri Sarah Combs suosittelee tarkastamaan erityisen tarkasti vieraiden kotien, esimerkiksi Airbnb-asuntojen tai muiden lomakotien, huonekalujen sijoittelut.

Katso myös: Näin tyrehdytät verenvuodon ja hoidat haavat

Näin tyrehdytät verenvuodon ja hoidat haavan! 0:49
Pienen haavan voi sulkea esimerkiksi haavateipillä. Vuotavaan haavaan tehdään paineside. Lääkärin hoitoa vaativat aina esimerkiksi runsaasti vuotavat haavat ja syvät pistohaavat.

Lue myös:

    Uusimmat