Tutkimuksen mukaan päävamman saaneilla on suurentunut riski menehtyä nuorempina

Tiesitkö?"Aivotärähdys"on oikeasti aivovamma 0:57
KATSO MYÖS: Tiesitkö? "Aivotärähdys" on oikeasti aivovamma! Lievästä aivovammasta käytetään arkikielessä usein nimeä "aivotärähdys".

Tutkimuksen mukaan päävammapotilaat menehtyivät noin kaksi kertaa todennäköisemmin seurannan aika kuin samanikäiset verrokit.

Päävammat suurentavat riskiä menehtyä vammautumista seuraavien vuosien aikana, mutta samanlainen yhteys havaitaan vielä vuosikymmeniä myöhemminkin. Varsinkin neurologisiin syihin liittyvät kuolemat ovat yleisempiä päävamman kokeneilla.

Tiedot käyvät ilmi JAMA Neurology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 13 000 keskimäärin 54-vuotiasta yhdysvaltalaista seurattiin lähes 30 vuoden ajan. Päävamman oli saanut 2 400 potilasta.

Tulosten perusteella päävammapotilaat menehtyivät seurannan aikana noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset verrokit. Riski oli vielä suurempi, jos päävammoja oli useampia tai vammat olivat vakavia.

Suomessa suurin osa aivovammoista syntyy liikenneonnettomuuksissa

Yhdysvaltalaisten havainnot vahvistavat näyttöä päävammojen ja kuolleisuuden yhteydestä, mutta tuloksia kannattaa tulkita varoen. Päävammapotilaiden kuolemista merkittävä osa johtui neurologisista sairauksista, kuten dementiasta, onnettomuuksista ja loukkaantumisista. Keskushermoston sairaudet voivat aiheuttaa myös kaatumisia ja johtaa päävammoihin, joten jos sairaudet ovat alkaneet jo ennen alkuperäistä päävammaa, ne saattavat olla yhteyden takana ainakin osalla potilaista.

Suomessa noin 20 prosenttia sairaaloissa hoidetuista aivovammoista syntyy liikenneonnettomuuksissa, kaatumis- tai putoamistapaturmissa noin 65 prosenttia ja väkivaltatapahtumissa noin 5 prosenttia. Noin puolet aivovammoista syntyy alkoholin vaikutuksen alaisena.

Katso myös: Pyöräilykypärän käyttö voi pelastaa hengen. Onko halvemmalla ja kalliimmalla mallilla eroa?

Mikä on hyvän pyöräilykypärän kriteeri? Kävimme Liikenneturvan asiantuntijan kanssa kypäräkaupoilla testaamassa erilaisia malleja. 2:18
Mitä ero on halvalla ja kalliimmalla pyöräilykypärällä? Voiko pyöräilykypärää käyttää, jos se vaikka putoaa maahan?

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat