Mainos

Kattauksia Ritarihuoneella

Kahvin-, kaakaon- ja teenjuomisen liittyvää astiastoa ja kattauksia kahdensadan vuoden ajalta on näytteillä Ritarihuoneella Helsingissä. Aatelisten talon antiikkiposliinit on koottu näyttelyksi yksityisomistajilta herraskartanoista ja kaupunkikodeista.

Antiikin aiheet Wienin keisarillisesta posliinitehtaasta 1800-luvulta, itämaisia kuvioita teekupeissa tai ruusunpunaa kannuissa, romanttisia metsästysmaalauksia Meisssenin 1700-luvun tee- ja kahvikalustossa tai koristeellisia kaakaokuppeja posliinilusikoineen... Ritarihuoneen näyttely kertoo laajasti miten paljon kauniita esineitä on kahdensadan vuoden ajan syntynyt tee- ja kahvinautinnon ansiosta.

Vanhoilla posliineilla on omat tarinansa. Esimerkiksi upporikkaasta rutiköyhäksi vallankumouksessa joutunut venäläinen ruhtinas Demidow joutui myymään kaiken omaisuutensa - myös astiastonsa.

Antiikkiposliinit

Näyttely kertoo maamme läheisistä suhteista Venäjään ja Itään. Kahvikattausten rinnalla ovat suomalaista perinnettä myös tee- ja samovaarit. Keisarillinen kosketus näkyy esimerkiksi kahden hengen piknik-astiastossa, jonka tsaari Aleksanteri II lahjoitti hyvänteväisyysarpajaisiin.

(MTV3-Eija Bastman)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.