Keskustan Saarikko laittaisi EU:n remonttiin – "Päätöksenteko ei seuraa, mitä kansalaisten keskuudessa halutaan"

Ministeri Annika Saarikko puhuu EU:n tulevaisuuden suunnista suorassa lähetyksessä – katso tästä. 1:09:18
Katso koko puhe tästä videosta alkaen kello 18

Keskustan puheenjohtaja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko oli tänä iltana Paasikivi-seuran vieraana. Hän piti puheen EU:n ulkopolitiikasta ja Suomen EU-linjasta. Puhetta oli mahdollista seurata suorana tästä artikkelista löytyvältä videolta kello 18 alkaen.

(Päivitys 19.07, puhe on päättynyt)

Saarikon mukaan eurooppalainen analyysi Brexitin syistä on jäänyt puolitiehen.

Tutkimusten mukaan suomalaiset pitävät EU:ta hyvänä asiana, mutta unionin kehityssuuntaa pidetään epäselvänä tai vääränä.

Saarikko näkee vaaroja kehityksessä, jossa EU-päätöksenteko erkanee kauemmas ihmisten unionille asettamista toiveista.

– On muodostunut epäselvä kuva, millaista yhteistyötä rakennetaan ja mihin EU:ta ollaan viemässä. Olen huolestunut siitä, että Euroopan unionin päätöksenteko ei seuraa niitä syvävirtoja, mitä kansalaisten keskuudessa tällä hetkellä unionilta halutaan, Saarikko toteaa.

– EU:n ei sovi unohtaa, että se on jäsenvaltioidensa summa, kansalaistensa muodostama. Ei erillinen todellisuus, muistuttaa Saarikko.

Saarikko antaa kritiikkiä EU:n talouspolitiikalle, joka hänen mukaansa on aiheuttanut jakolinjoja pohjoisen ja etelän välille.

– Omani ja Keskustan näkemys on selvä: unionista ei pidä kehittää velkaunionia. Yksittäisillä päätöksillä ei myöskään pidä hivuttaa varkain integraatiota syvemmälle.

Koronakriisi on runnellut EU:ta, mutta pandemian mentyä ohi on Saarikon mukaan jälleen aika kehitystoimenpiteille.

– On aloitettava perinpohjainen työ Euroopan unionin rakenteiden uudistamiseksi. Keskusta tulee olemaan aktiivinen tässä työssä ja esittämään omalta osaltaan ratkaisunsa, Saarikko sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat